Leonardo Sciascia

Faktaboks

Leonardo Sciascia
Uttale
ʃˈaʃa
Født
8. januar 1921, Racalmuto, Sicilia
Død
20. november 1989, Palermo, Sicilia

Artikkelstart

Leonardo Sciascia var en italiensk forfatter. Han er best kjent for sine samfunnskritiske, historiske og mystiske kriminalromaner fra Sicilia. Øya er utgangspunktet for hele hans forfatterskap, og som han sier i Sicilia come metafora (1979), for ham også et bilde på verden.

Sciascia debuterte i 1956 med Le parrocchie di Regalpetra, en samling fortellinger fra en oppdiktet landsby. Her og i Gli zii di Sicilia (1958), samt i Il giorno della civetta (1961), tar han utgangspunkt i lokale forhold på Sicilia, blant annet med mafiaveldet som motiv. Flere av Sciascias skjønnlitterære beskrivelser av den sicilianske mafiaens makt og metoder viste seg å være riktige i forhold til den faktiske utviklingen fra 1970-årene og fremover.

Sciascia satt i parlamentet for det italienske kommunistpartiet (PCI) fra 1975 til 1977. Med kriminalromanen Il contesto (1971, norsk oversettelse Sammenhengen, 1974; filmatisert 1975 som Makten og dens pris) beveget han seg over i mer storpolitiske emner, noe han fulgte opp i rapporten om Aldo Moro-saken, L'affare Moro (1978). Begrepene makt og rettferdighet antar gjerne mytiske dimensjoner i Sciascias bøker, som i A ciascuno il suo (1966), og uttrykksformen hans er ofte subtilt ironisk.

Svært mange av Sciascias romaner er blitt filmatisert, som Gianni Amelios filmatisering av Porte Aperte (1990, Åpne dører).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg