Faktaboks

Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Uttale
tomˈasi di lampedˈusa
Født
1896, Palermo, Sicilia
Død
1957, Roma, Italia
Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Av /Fondazione Famiglia Piccolo di Calanovella 𝒲.

Giuseppe Tomasi di Lampedusa var en italiensk forfatter.

Hans hovedverk, romanen Il Gattopardo (Leoparden) ble utgitt posthumt i 1958, etter å ha blitt avvist av Italias to ledende forlag, Mondadori og Einaudi. Boken er oversatt til en rekke språk, deriblant to ganger til norsk; Leoparden. Først ble den oversatt fra italiensk i 1960 av Ragna Rosati. I 1975 oversatte Anna Margrete Norum boken fra italiensk. For boken ble han tildelt posthumt den prestisjefylte italienske litteraturprisen Stregaprisen i 1959.

Romanen utspiller seg i tidsrommet fra Italias samling i 1860 og frem til 1910. Lampedusa forteller i denne romanen om det sicilianske fyrstehuset Salina i en tid der det gamle samfunnet må vike plass for det nye, og om de sosiale endringene dette medfører. Det historiske perspektivet danner rammen rundt sentrale temaer som: konfrontasjonen mellom forandring og varighet, eksistens og essens, kjærlighet, død og politisk makt.

Boken ble filmatisert av Luchino Visconti 1963 med Burt Lancaster, Claudia Cardinale og Alain Delon i hovedrollene.

Lampedusas fortellinger Racconti kom ut i 1961.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg