Andrea Camilleri

Faktaboks

Andrea Camilleri
Uttale
camillˈeri
Født
6. september 1925, Porto Empedocle, Sicilia
Død
17. juli 2019, Roma

Artikkelstart

Andrea Camilleri var en italiensk forfatter fra Sicilia. Han var utdannet regissør og arbeidet til langt opp i årene også med TV og teater i Roma. Camilleri er best kjent for sine krimbøker om inspektør Montalbano.

Camilleri debuterte først i 1978, men slo for alvor igjennom i 1994 med kriminalromanen La forma dell’acqua (norsk oversettelse Slik vann tar form, 2003). De i alt 27 romanene og flere kortfortellingene om den samvittighetsfulle politimannen Salvo Montalbano ble en stor suksess i Italia og i utlandet, og er også blitt en internasjonalt kjent tv-serie. Den siste boken i serien har visstnok ligget i et hvelv i Palermo siden 2006.

Romanene er skrevet på en blanding av siciliansk dialekt og italiensk, og beskriver et Sicilia som fortsatt strever med mafia og korrupte politikere. Krimelementene kan likevel sies å være av underordnet betydning i forhold til person- og miljøskildringene av landskapet og maten. Bøkene om Montalbano er oversatt til over 30 språk.

De tre første romanene om Montalbano er oversatt til norsk ved Jon Rognlien. Disse er foruten Slik vann tar form (2003), Il cane di Terracotta (1996, norsk oversettelse Terrakottahunden, 2005) og Il ladro di merendine (1996, norsk oversettelse Matpakketyven, 2009).

Camilleri kunne de siste årene ikke lenger se, men fortsatte å skrive inntil han døde som følge av et hjerteinfarkt.

Han ble i 2003 tildelt den italienske orden «Grande Ufficiale al merito della Repubblica Italiana».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg