Italia rundt

Fra etappe 19 i 2019, tetgruppa og etappevinner Esteban Chavez fra laget Mitchelton-Scott leder an.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Italia rundt er ansett av mange som det tøffeste av de tre store etapperittene på grunn av de bratte og lange stigningene. Bildet er fra 7. etappe i 2012 hvor start var i Recanati og målgang i Rocca di Cambio.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Italia rundt er et profesjonelt etapperitt på sykkel, verdens viktigste etter Frankrike rundt. Rittet ble arrangert for første gang i 1909 etter initiativ av sportsavisen La Gazzetta dello Sport. Siden den gang har det vært arrangert årlig med unntak av krigsårene 1915–1918 (første verdenskrig) og 1941–1945 (andre verdenskrig).

Faktaboks

Uttale
itˈalia rundt
Også kjent som
it. Giro d'Italia

Samlet distanse har variert noe, og det lengste rittet ble arrangert i 1954 (4337 kilometer). Noen etapper går som regel i nabolandene. I 2019 var rittet på 3487 kilometer, fordelt på 21 etapper. Fra år 1931 har lederen av rittet syklet i rosa trøye.

Vinnere

Svenske Gösta Pettersson vant i 1971 som hittil eneste nordiske syklist, flest seirer (5) har italienerne Alfredo Binda og Fausto Coppi og belgieren Eddy Merckx. Nordmennene Knut Knudsen, Dag Erik Pedersen, Kurt Asle Arvesen, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har alle vunnet etapper i Giro d'Italia. Italieneren Mario Cipollini er rytteren som har vunnet flest etappeseire (42) i Italia rundt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg