Faktaboks

Palermo
Uttale
palˈermo
Palermo
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Palermo
Katedralen, påbegynt i 1185.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Palermo

Palermo. Eksteriøret i byens katedral er tydelig preget av normannisk stil (1185). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Palazzo dei Normanni
En del av Palazzo dei Normanni («Normannerpalasset»), som sammen med andre byggverk i arabisk-normannisk stil i Palermo står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Palermo er en by i Italia som er hovedstad i regionen Sicilia og i Storbyområdet Palermo. Byen har 637 540 innbyggere (2021), mens storbyområdet har 1 211 276 innbyggere (2021).

Etter andre verdenskrig har Palermo vokst frem som det ledende økonomiske og kulturelle sentrum på Sicilia. Byen har en travel havn, og har blant annet fergeforbindelse med Napoli og Tunis i Tunisia. Byen har også en fiskehavn.

Palermo har stor eksport av kjemikalier, svovel, sitrusfrukter og fisk, og har betydelig foredling av råvarer fra det omkringliggende jordbruksområdet. Industrien omfatter de fleste bransjer, særlig viktig er kjemisk industri, tekstil- og grafisk industri. Det finnes også skipsverft i byen. Etter kraftige bombeangrep i 1943 ble store deler ødelagt.

Palermos vakre beliggenhet, behagelige klima og rike arkitektur har skaffet den en betydelig turisttrafikk. Byen har universitet (grunnlagt i 1806), teknisk og merkantil høyskole, kunstakademi, musikkonservatorium og nasjonalmuseum med en rik oldtidssamling. Mange praktfulle plasser og gater med vakre beplantninger. Strandpromenaden La Marina fører frem til La Flora, en park fra 1700-tallet. Fra havnen går Corso Vittorio Emanuele opp til Palazzo Reale med det berømte slottskapellet Cappella Palatina (fra 1132), utsmykket med praktfulle gullmosaikk- og marmorarbeider. Under Cappuccini-klosteret finnes katakomber med en samling på rundt 8000 mumier.

Historie

Palermo ble opprinnelig grunnlagt av fønikerne på 600-tallet fvt., og var kjent for dem under navnet Zyz, men fikk tidlig det greske navnet Panhormus («havn for alle»). Byen ble senere kanskje den viktigste kartagiske havnen på Sicilia, men ble erobret i 254 fvt. av romerne. Byen blomstret under det romerske styret, men tilhørte ikke øyens fremste byer. Etter at Sicilia i en periode hadde vært under østgoterne etter Det vestromerske rikets fall, ble Palermo inntatt av den bysantinske feltherren Belisarius.

Det var imidlertid først med arabernes invasjon av Sicilia på 800-tallet at Palermo fikk rollen som dens viktigste by. Byen lå nærmere Nord-Afrika og det arabiske Spania enn byen som tidligere hadde dominert øyen, Syrakus. Det er fra arabisk tid at opprinnelsen til byens moderne navn kan spores – Balarm. Nesten ingenting er bevart fra det antikke Palermo, siden senere tiders byer har blitt konstruert på ruinene av den gamle. Palermo ble erobret av normannerne under Robert Guiscard i 1072.

Palermo fungerte som en slags hovedstad i hohenstauferen Fredrik 2s italienske rike. I 1266 tok Karl av Anjou sete her, men etter et opprør i 1282 (sicilianske vesper) ble Palermo knyttet til det spanske kongedømmet Aragón. I 1735 kom den under huset Bourbon (kongeriket De to Sicilier). Oppstander i 1820 og 1848 ble slått ned med østerriksk hjelp, men i 1860 ble byen befridd av Giuseppe Garibaldi og året etter gikk den inn i den nye italienske nasjonalstaten.

Palermo var en relativt stor by i middelalderen, og skal ha hatt rundt 50 000 innbyggere i 1300. Byen var blant de største byene i Europa på 1600-tallet, med et innbyggertall på over 100 000 i 1600. Ved samlingen av Italia i 1861 hadde Palermo omtrent 200 000 innbyggere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg