mafia

Artikkelstart

Mafia, italienske forbryterorganisasjoner av siciliansk opprinnelse. Ordet mafia brukes i nyere tid også som fellesbetegnelse på organisert kriminalitet som ofte har sitt utspring i nasjonale nettverk, som for eksempel den italienske camorra med base i Napoli, den russiske mafiya, de kinesiske triadene og den japanske yakusa.

Faktaboks

Uttale
mˈafia
Også kjent som
eller maffia

Det er anslått at den russiske mafiya består av omlag 5000 kriminelle grupper, og over 200 av disse driver med organisert kriminell virksomhet som menneskehandel, menneskesmugling, våpensalg og narkotika og hvitvasking av penger i minst 30 land.

Historikk

Italia

Den moderne mafia antas å ha oppstått omkring 1860. Den utviklet seg etter hvert til en makt- og terrororganisasjon som begikk utallige mord og voldshandlinger, avsa dommer og iverksatte straffer. I lange perioder behersket den også Sicilias politiske liv. Mafiaen ble på det nærmeste tilintetgjort i Italia under fasciststyret, men tok seg under og etter andre verdenskrig opp igjen, blant annet som en følge av den utbredte fattigdommen og de separatistiske strømningene på Sicilia.

I de senere år har kampen mot mafiaen blitt trappet opp. Mange fremstående mafiamedlemmer har blitt pågrepet og stilt for retten. Flere ledende politikere har også blitt anklaget for utilbørlig samarbeid med mafiaen.

USA

Mot slutten av 1800-tallet utvandret en del av mafiaens medlemmer (mafiosi) til USA, hvor de bygde opp en organisasjon av mafiafamilier i en rekke større byer. For å bli medlem måtte man være av italiensk avstamning. Fra omkring 1930 ble klimaet innen organisasjonen stadig hardere, og mafia-ledere som Lucky Luciano, Vito Genovese og Frank Costello forbedret mafiaens indre struktur og effektivitet. Mafiaen ble den viktigste grenen av det amerikanske forbrytersyndikatet, og fikk en betydelig innflytelse også innenfor det legitime forretningslivet og det politiske livet i USA. Dette, sammen med en disiplinert hensynsløshet og sterk organisasjon, har gjort det umulig for politiet å komme mafiaen til livs. En opprulling av organisasjonen vanskeliggjøres også fordi medlemmene selv unngår betegnelsen mafia, og i stedet benytter eufemismer som «La Cosa Nostra», «The Outfit», «The Arm», «The Office» osv.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dickie, John: Cosa nostra : historien om den sicilianske mafiaen, 2005, isbn 82-430-0354-1, Finn boken
  • Follain, John: Mafiaens siste gudfedre : historien om Corleone-klanen, 2009, isbn 978-82-516-2729-0, Finn boken
  • Saviano, Roberto: Gomorra : en reise i camorraens økonomiske imperium og deres drøm om herredømme, 2008, isbn 978-82-03-21106-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg