Giuseppe Garibaldi

Fri. fri

Giuseppe Garibaldi var en italiensk frihetskjemper. Han var en av de sentrale personene i prosessen som førte til samlingen av Italia.

Garibaldi kom fra en fattig familie og dro tidlig til sjøs. I 1833 sluttet han seg til Giuseppe Mazzinis nasjonalistiske bevegelse. Etter en mislykket oppstand i 1834 ble Garibaldi dømt til døden og flyktet til Sør-Amerika, der han deltok i flere revolusjonskriger.

Etter hjemkomsten i 1848 ble han friskareleder mot østerrikerne i Nord-Italia. Samme år drog han til Roma, deltok som medlem av den grunnlovgivende forsamling i republikkens opprettelse og var med ved forsvaret av byen i 1849. Etter Romas fall førte han sine skarer mot nord, men ble stoppet av østerrikerne og måtte på ny forlate Europa. I 1854 kom han hjem og slo seg ned på øya Caprera utenfor Sardinia, men i 1859 ble han igjen friskareleder mot østerrikerne.

Som medlem av deputertkammeret i 1860 protesterte han mot sitt hjemsted Nizzas (Nice) avståelse til Frankrike. Garibaldi besluttet å føre kampen for Italias samling videre på egen hånd, og hemmelig støttet av Camillo de Cavour forberedte han en invasjonsstyrke til Sicilia, som da var i opprør. I mai 1860 førte to dampskip ham med ca. 1000 frivillige «rødskjorter» fra Genova til Sicilia, og i juni hadde han tatt hele øya. I august gikk hans styrker over stredet og snart var Napoli erobret. Han var så med på å hylle Viktor Emanuel av Sardinia som Italias konge. I 1862 besluttet han å fullføre samlingverket og marsjerte med 3000–4000 mann gjennom Calabria mot Roma, men ble stanset av de kongelige tropper.

Under krigen mot østerrikerne i 1866 kjempet Garibaldi med et frikorps på ny i Alpene, denne gang med mindre hell. I 1867 gjorde han nye forgjeves forsøk på å erobre Roma. Etter det franske keiserdømmes fall i 1870 deltok han med et korps på fransk side i den fransk-tyske krig og førte en tapper, men virkningsløs gerilja. Etter freden ble han valgt til den franske nasjonalforsamling, men trakk seg tilbake til Caprera.

Garibaldis selvbiografi, Memorie autobiografiche, har utkommet i en rekke utgaver og opplag.

  • Riall, Lucy: Garibaldi : invention of a hero, 2007, isbn 978-0-300-11212-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.