Giuseppe Garibaldi

Faktaboks

Giuseppe Garibaldi
Uttale
garibˈaldi
Født
4. juli 1807, Nice, Det første franske keiserdømme (nå Frankrike)
Død
2. juni 1882, Caprera, Kongedømmet Italia (nå Italia)

Foto av Giuseppe Garibaldi fra 1866.

Av .
Lisens: fri

Artikkelstart

Giuseppe Garibaldi var en italiensk frihetskjemper. Han var en av de sentrale personene i prosessen som førte til samlingen av Italia.

Friskareleder

Garibaldi kom fra en fattig familie og dro tidlig til sjøs. I 1833 sluttet han seg til Giuseppe Mazzinis nasjonalistiske bevegelse. Etter en mislykket oppstand i 1834 ble Garibaldi dømt til døden og flyktet til Sør-Amerika, der han deltok i flere revolusjonskriger.

Etter hjemkomsten i 1848 ble han friskareleder mot østerrikerne i Nord-Italia. Samme år drog han til Roma, deltok som medlem av den grunnlovgivende forsamling i republikkens opprettelse og var med ved forsvaret av byen i 1849. Etter Romas fall førte han sine skarer mot nord, men ble stoppet av østerrikerne og måtte på ny forlate Europa. I 1854 kom han hjem og slo seg ned på øya Caprera utenfor Sardinia, men i 1859 ble han igjen friskareleder mot østerrikerne.

Samlingen av Italia

Som medlem av deputertkammeret i 1860 protesterte han mot sitt hjemsted Nizzas (Nice) avståelse til Frankrike. Garibaldi besluttet å føre kampen for Italias samling videre på egen hånd, og hemmelig støttet av Camillo Benso di Cavour forberedte han en invasjonsstyrke til Sicilia, som da var i opprør. I mai 1860 førte to dampskip ham med ca. 1000 frivillige «rødskjorter» fra Genova til Sicilia, og i juni hadde han tatt hele øya. I august gikk hans styrker over stredet og snart var Napoli erobret. Han var så med på å hylle Viktor Emanuel av Sardinia som Italias konge. I 1862 besluttet han å fullføre samlingverket og marsjerte med 3000–4000 mann gjennom Calabria mot Roma, men ble stanset av de kongelige tropper.

Under krigen mot østerrikerne i 1866 kjempet Garibaldi med et frikorps på ny i Alpene, denne gang med mindre hell. I 1867 gjorde han nye forgjeves forsøk på å erobre Roma. Etter det franske keiserdømmes fall i 1870 deltok han med et korps på fransk side i den fransk-tyske krig og førte en tapper, men virkningsløs gerilja. Etter freden ble han valgt til den franske nasjonalforsamling, men trakk seg tilbake til Caprera.

Garibaldis selvbiografi, Memorie autobiografiche, har utkommet i en rekke utgaver og opplag.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Riall, Lucy: Garibaldi : invention of a hero, 2007, isbn 978-0-300-11212-2, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg