Man vet ikke nøyaktig når de første menneskene bosatte seg i området som i dag er Rwanda, men det var i løpet av de 5000 første årene etter den siste istiden for 10 000 år siden. De første innbyggerne tilhørte antagelig twafolket.
Området ble senere befolket av bantuer, først jordbrukere og deretter kvegeiere, noe som sannsynligvis er opphavet til skillet mellom hutuer og tutsier. Det første tutsikongedømmet skal ha blitt opprettet av den mytiske kong Gihanga for 1000 år siden, men det finnes ingen bevis på at han faktisk har eksistert. Det som er sikkert, er at flere bantustater var etablert i området på 1400-tallet.
På 1800-tallet ble Rwanda en mer sentralisert stat under kongen (mwami) og hans aristokrati, som hovedsakelig bestod av tutsier. Både hutuer og tutsier tjenestegjorde i kongens hær.
På en konferanse i Brussel i 1890 ble Rwanda og Burundi tildelt Tyskland, mens britene fikk kontroll over Uganda. Tyskerne styrte indirekte, gjennom det eksisterende byråkratiet. Tyskerne mente at tutsiene var en bedre rase en hutuene, og at tutsiene stammet fra hamittiske folkeslag på Afrikas horn. Slik bidro kolonimakten til å øke skillet mellom de to gruppene.
Etter første verdenskrig ble Rwanda et mandatområde under belgisk administrasjon. Belgierne fortsatte å favorisere tutsier fremfor hutuer og twa. Alle innbyggerne måtte gå med identifikasjonskort, der det stod hvilken etnisitet man tilhørte. I 1959 gjorde hutuer opprør. Mellom 20 000 og 100 000 tutsier ble drept og mer enn 100 000 flyktet til nabolandene.
I en folkeavstemning i 1961 stemte rwandere for å avskaffe monarkiet. 1. juli 1962 ble landet selvstendig. Grégoire Kayibanda ble den uavhengige republikkens første president. Kayibanda førte en politikk som skulle rette opp tidligere undertrykking av hutuer, men resultatet var ofte diskriminering av tutsier. Flere ganger angrep eksiltutsier fra utlandet, og hutuene svarte med represalier mot tutsier i Rwanda.
I 1973 tok forsvarsminister Juvénal Habyarimana makten i et militærkupp. Under han ble Rwanda et militærdiktatur.
Tutsier i eksil hadde ikke gitt opp drømmen om å vende tilbake. I 1990 gikk geriljahæren Rwandan Patriotic Front (RPF) inn i Rwanda fra Uganda, under ledelse av Paul Kagame. Dette ble starten på en fire år lang borgerkrig.
6. april 1994 ble et fly med president Juvénal Habyarimana og Burundis president Cyprien Ntaryamira om bord skutt ned over Kigali. Dette ble startskuddet på et av historiens mest brutale og effektive folkemord. I løpet av tre måneder ble mellom 800 000 og en million tutsier og politisk moderate hutuer drept. Folkemordet ble stoppet da RPF inntok Kigali i juli samme år. Mange mener at det internasjonale samfunnet sviktet, siden drapene ikke ble stoppet tidligere. FN-styrker som var til stede i Rwanda hadde ikke mandat til å gripe inn, men så på mens drapene pågikk.
Folkemordet er indirekte årsak til to kriger i Den demokratiske republikken Kongo. I 1996 invaderte Rwanda nabolandet (som da het Zaïre) for å ta flere av bakmennene, som hadde flyktet over grensen. Rwanda allierte seg med den kongolesiske opprøreren Laurent Kabila, og i 1997 avsatte de Kongos president Mobutu Sese Seko.
Kabila ble innsatt som president i Kongo. I 1998 ba han rwandiske styrker forlate landet, noe Rwanda ikke gikk med på. Dette var opptakten til den andre Kongokrigen, som involverte styrker fra en rekke afrikanske land. Uganda kjempet på Rwandas side, mens blant annet Angola og Zimbabwe støttet Kabila. Etter fredsforhandlinger ledet av Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, trakk rwandiske styrker seg ut i 2002.
Selv om krigen nominelt er over, har Rwanda fortsatt økonomiske interesser i de østlige delene av Kongo, og har støttet flere kongolesiske tutsimilitser.
Kommentarer (2)
skrev Ludvig Fredly
Ifølge både FNs hjemmesider og google statistikk hadde aldri Rwanda et BNP på 16 milliarder dollar? Er dette en feil?
Mvh. Ludvig Vilmar Fredly
skrev Fredrik Lyngås Pedersen
Hei og takk for kommentar! Der ser ut til at du har rett, og at Rwanda hadde et BNP på 7,622 milliarder dollar i 2013.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.