Faktaboks

Thabo Mbeki

Thabo Mvuyelwa Mbeki

Født
18. juni 1942, Idutywa, Transkei, Sør-Afrika
Thabo Mbeki
Mbeki var Sør-Afrikas president fra 1999 til 2008. På bildet taler han på World Economic Forum i 2002.
Av /World Economic Forum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Thabo Mbeki er en sørafrikansk studentaktivist, motstandsmann og politiker for African National Congress (ANC). Han var Sør-Afrikas president fra 1999 til 2008.

Fra 1960-årene var Mbeki aktiv i ANCs arbeid for avskaffelsen av apartheid i Sør-Afrika. Ved sammenbruddet av apartheid-regimet i 1989 var han med på forhandlingene om ny grunnlov, og tok i 1993 over som leder av ANC etter Nelson Mandela.

Som president var Mbeki talsmann for afrikansk samarbeid og utmerket seg som en dyktig megler i flere afrikanske konflikter, men er sterkt kritisert for sin håndtering av aids-epidemien, der han motsatte seg utdeling av medisiner.

Etter sin avgang har Thabo Mbeki hatt en rekke internasjonale oppdrag, spesielt knyttet til konfliktløsning og mekling på det afrikanske kontinentet. Han opprettet også en stiftelse, Thabo Mbeki Foundation, som en plattform for sine mange aktiviteter.

Bakgrunn og utdannelse

Thabo Mbeki er sønn av den ledende motstandsmannen Govan Mbeki og hans kone Epainette, som begge var lærere og aktivister i ANC. Etter grunnskole i Idutywa og Butterworth gikk Mbeki ved Lovendale, hvorfra han ble utvist etter studentaksjoner i 1959. Han ble uteksaminert fra St John's High School, Umtata, i 1959, deretter tok han utdanning i Storbritannia: først økonomi ved University of London, i 1961–1962, deretter en grad i økonomi fra University of Sussex i 1966.

Studentaktivist og motstandsmann

Mbeki sluttet seg til ANCs Youth League i 1956, arbeidet for en annen av ANCs daværende ledere, Walter Sisulu i Johannesburg-området, og var engasjert i undergrunnsaktivitet for ANC etter at organisasjonen ble erklært illegal i 1960. Han var engasjert i studentpolitikk, og ble sekretær for African Students' Association i 1961. Etter instruks fra ANC gikk Mbeki i eksil i 1962, først til Sør-Rhodesia (nå Zimbabwe), dernest til Tanganyika (nå Tanzania), forut for studieoppholdet i Storbritannia.

I eksilperioden hadde Mbeki en rekke oppdrag for ANC. Først var han ved ANCs London-kontor i 1967–1970, en periode hvor han også fikk militær trening i Sovjetunionen. Han representerte ANC i flere afrikanske land, som Botswana (1973–1974), Swaziland (1974–1975) og Nigeria (1976–1978). Mbeki var medlem av ANCs eksekutivråd fra 1975. Fra 1978 var han en av ANC-president Oliver Tambos nærmeste medarbeidere ved hovedkvarteret i Lusaka, blant annet som informasjonsansvarlig og leder for ANCs kontor for internasjonale anliggender.

Mbeki var i andre halvdel av 1980-årene instrumental i de uformelle samtalene mellom ANC og representanter fra Sør-Afrikas forretningsliv og andre grupperinger, som søkte å finne en løsning på konflikten, og ledet ANCs delegasjon til flere samtaler, inkludert hemmelige drøftinger med regjeringen i 1989, som førte til at ANC og andre forbudte organisasjoner igjen ble tillatt. Deretter var Mbeki sentral i grunnlovsforhandlingene.

ANC-president

Mbeiki var visepresident i ANC i perioden 1991–1997, og var partiets president i perioden 1993–2007, etter Nelson Mandela. I 2007 tapte Mbeki valget mot Jacob Zuma.

President i Sør-Afrika

Mbeki var visepresident i Sør-Afrika i perioden 1994–1999, og i 1999 ble han valgt til landets president etter Mandela. Mbeki ble gjenvalgt for en ny femårsperiode i 2004 o, men ble av partiet tvunget til å trekke seg før andre periode var over, da han ble beskyldt for utidig å ha påvirket korrupsjonssaken mot Zuma.

Tidlig på 2000-tallet var Mbeki en talsmann for panafrikanisme og afrikansk renessanse, og i 2001 blant initiativtakerne til New Partnership for Africa's Development (NEPAD). I 2002–2003 var Mbeki president i den nye afrikanske samarbeidsorganisasjonen Den afrikanske union (AU).

Som president var Mbeki engasjert i å løse flere afrikanske konflikter, blant annet i Burundi, Elfenbenskysten, Kongo og Zimbabwe, men ble kritisert for ikke å ha inntatt en klarere holdning mot Robert Mugabe i Zimbabwe, etter at han påtok seg å søke en løsning på konflikten der.

Mbeki regnes som en intellektuell, men har blitt sterkt kritisert for sin håndtering av aids-epidemien i Sør-Afrika. Han benektet at aids ble forårsaket av hiv, og gikk i mot vid distribusjon av medisiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg