Faktaboks

Transparency International
TI

Transparency International (TI) er en internasjonal ikke-statlig organisasjon som arbeider for å motarbeide korrupsjon og bestikkelser verden over. Organisasjonen ble stiftet i 1993 og har hovedkontor i Berlin i Tyskland.

Formål

Organisasjonen har som hovedformål å stanse all korrupsjon og bidra til at staters offentlige økonomiske aktivitet blir mer åpen og transparent. For å nå disse målene gir organisasjonen kunnskap og utarbeider egne verktøy mot korrupsjon til offentlig sektor, tilbyr støtte og beskyttelse til aktivister og ofre for økonomisk kriminalitet, og utarbeider kampanjer som legger press på nasjonale myndigheter så de må ta arbeidet mot korrupsjon mer alvorlig.

Organisasjon

TI består av mer enn 100 nasjonale avdelinger rundt om i verden. Arbeidet til organisasjonen finansieres ved hjelp av medlemskontingenter og midler fra multilaterale institusjoner, næringslivsaktører og andre myndigheter som ønsker å støtte organisasjonen. Den norske staten gir offentlig støtte til TIs internasjonale sekretariat og enkelte av de nasjonale avdelingene i utviklingsland for å stanse utviklingen av mer korrupsjon.

Aktivitet

Siden 1995 har TI foretatt årlige målinger av forskjellige lands korrupsjonsnivå i offentlig sektor, basert på en rekke forskjellige rapporter om hvor korrupt forskere og næringsliv i et land oppfatter at deres offentlige sektor er. Indeksen som utvikles kalles derfor for Corruption Perceptions Index, altså en indeks over oppfattelse eller inntrykk av korrupsjon. Helt siden starten av disse målingene har Norge ligget dårligst an blant de nordiske landene. Ettersom korrupsjon og bestikkelser kan foregå i skjulte former i kulturer med forskjellige definisjoner av hva som kan kalles for kriminelle handlinger, kan det være vanskelig å måle alle formene for korrupsjon som egentlig finner sted. Noen mener derfor at rapportene til Transparency International ikke belyser alle de ulike formene for korrupsjon som finnes.

Bakgrunn

TI ble stiftet i 1993 av tyske Peter Eigen for å spre større bevissthet om og bekjempe økonomisk kriminalitet. I 1995 hadde organisasjonen 26 nasjonale avdelinger. Samme år publiserte TI sin første Corruption Perceptions Index,medanalyser av korrupsjonsnivået til 45 forskjellige land. I 1999 ble den norske avdelingen av TI, Transparency International Norge, stiftet. TI Norge har hovedkontor i Oslo og ledes av en generalsekretær som siden 2009 er Guro Slettemark.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Søreide, Tina (2006) Is it Wrong to Rank? A Critical Assessment of Corruption Indices. Christian Michelsen Institute. (Tilgjengelig her)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg