Modernisering er det å gjøre moderne, å omdanne etter tidens krav og smak, å fornye, å bringe i samsvar med det nye og moderne. Og det betyr at noe utvikler seg og fornyer seg.

Faktaboks

Uttale
modernisˈering

I samfunnsvitenskapene er moderne eller modernitet en samlebetegnelse for de forskjellige kjennetegnene ved nyere industrisamfunn. Motsetningen er tradisjonalismen i førindustrielle samfunn. I sosiologien har det helt siden Émile Durkheims tid vært fremholdt at omfattende endringer på ett felt av samfunnet, for eksempel innenfor økonomi og arbeidsliv, vil kreve endringer på andre områder, som politikk, utdanning og familieliv.

Et kjennetegn ved moderniseringen har vært sosial differensiering og en kulturell rasjonalitetsutvikling, ved siden av en økt tilgang på materielle ressurser. Max Weber hevdet at moderniseringen ville føre med seg at et lovregulert byråkrati ville få større betydning, til fortrengsel for tradisjonelle og slektsbestemte autoritetsbånd.

I senere år er modernisering ofte brukt for å betegne effektivisering. Ordet brukes også om en tilpasning til teknologien i et informasjonssamfunn. I samfunnsvitenskapelig litteratur er det en del diskusjon om hvilke kjennetegn ved den historiske endringen av vestlige industrisamfunn som egentlig er nødvendige i en moderniseringsprosess, og hvilke kjennetegn som er kulturbestemte varianter av en modernisering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg