Paul Kagame Som holder pressekonferanse
Paul Kagame og hans parti Front Patriotique Rwandais (FPR) har fått sterk kritikk fra internasjonale organisasjoner for å utøve pressesensur og for å begrense ytringsfriheten.

Rwandiske massemedier har gjennomgått store endringer siden folkemordet i Rwanda i 1994. Blant annet ble pressefrihet nedfelt i grunnloven, universitetene tilbød formell journalistutdanning og det ble åpnet for privateide aviser, magasiner og radio- og TV-kanaler. Engelsk er det dominerende språket i de riksdekkende mediene, men det publiseres også innhold på det lokale språket kinyarwanda og fransk.

Selv om mediafriheten etter folkemordet har ført til økt ytringsfrihet i Rwanda, har president Paul Kagame og hans parti Front Patriotique Rwandais (FPR) fått sterk kritikk fra internasjonale organisasjoner for å utøve pressesensur og for fengsling av mediefolk. I 2021 ble Rwanda rangert på 156. plass av 180 land på den årlige pressefrihetsindeksen utarbeidet av Reportere uten grenser.

Medienes rolle under folkemordet

Før og under folkemordet brukte regjeringen i Rwanda og hutu-ekstremister medier aktivt for å spre hatkampanjer mot tutsier. I årene før folkemordet bidro avisen Kangura til å skape fiendskap mellom hutuer og tutsier. Avisen hevdet at det var fundamentale forskjeller mellom folkegruppene, og antydet at tutsiene burde utryddes. Under folkemordet spilte radiokanalen Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM) en aktiv rolle gjennom å spre rasistisk propaganda og ved å oppfordre til drap på tutsier.

Presse

Det publiseres rundt 50 større og mindre aviser i Rwanda. Privateide The New Times har vært landets ledende landsdekkende dagsavis siden den ble grunnlagt i 1995. Avisen utkommer på engelsk med en ukentlig utgave på kinyarwanda. The New Times har blitt anklaget for å være regjeringstro og for å utøve selvsensur av frykt for sanksjoner og nedleggelser.

News of Rwanda og The Rwandan er to andre aviser i Rwanda som publiserer innhold på engelsk og kinyarwanda.

Radio og fjernsyn

Rwanda Television (RTV) eies av statsdrevne Rwandan Broadcasting Agency (RBA), og er landets største landsdekkende TV-kanal. Kanalen dekker blant annet daglige nyheter og underholdning på engelsk, fransk og kinyarwanda. RBA eier også landets største radiokanal, Radio Rwanda, som inntil 1990 var landets eneste radiokanal.

Digitalisering og satellittoverføring har bidratt til å øke tilgjengeligheten for befolkningen, og i dag finnes det 34 radio- og 14 TV-kanaler i privat og statelig regi som publiserer innhold på engelsk, fransk og kinyarwanda.

Internett

Etter at myndighetene har satset stort på å gjøre internett tilgjengelig for befolkningen gjennom utbredelse av bredbånd og fiberoptikk, har andelen internettbrukere i Rwanda hatt en betydelig vekst de siste årene. Mye at trafikken foregår over mobilnett, og rwandere har 76 mobilabonnenter per 100 innbyggere (2019). Sosiale medier som Facebook, YouTube, WhatsApp og Twitter er populære nettsider blant den yngre delen av befolkningen.

Det finnes rundt 90 uavhengige nyhets- og informasjonssider om Rwanda på nett som ikke er tilknyttet trykte aviser. Ifølge Freedom House har myndighetene blokkert flere websider fra rwandiske journalister i eksil som publiserer innhold fra utlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg