Den afrikanske union

Artikkelstart

Den afrikanske union er et afrikansk samarbeidsorganisasjon, som ble opprettet i 2002. Unionen ble opprettet til erstatning for Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU), som var i funksjon fra 1963 til den ble nedlagt i 2002.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse AU engelsk: African Union

Organisasjonen har 55 medlemsland. Alle selvstendige afrikanske land er medlemmer, bortsett fra Vest-Sahara (Marokko trakk seg fra OAU i 1985 i protest mot at Vest-Sahara fikk medlemskap, men sluttet seg til AU i 2017).

AU skal etter planen være et mer dynamisk og forpliktende samarbeid enn den lite effektive OAU. AUs stiftelsesdokument bygger på følgende prinsipper:

  • landenes suverenitet
  • respekt for eksisterende grenser
  • respekt for menneskerettigheter
  • innbyrdes afrikansk solidaritet
  • koordinering av samarbeid
  • ansvar for bekjempelse av krig og hungerkatastrofer

En viktig forskjell fra OAU er at AU ikke har noen bestemmelser om ikke-innblanding i «indre anliggender»: AU har etablert et eget sikkerhetsråd og egne fredsbevarende styrker. Den første oppgaven var i Burundi våren 2003, senere er det også sendt styrker til Elfenbenskysten. AU vedtok dessuten i 2003 en antikorrupsjonsavtale.

Forsamlingen av medlemslandenes stats- og regjeringssjefer

Forsamlingen er AUs øverste organ. Forsamlingen, som møtes en gang per år, vedtar AUs politikk, prioriteringer og det årlige programmet. Dessuten overvåker den gjennomføringen av det årlige programmet. Formannsvervet rullerer årlig mellom unionslandenes statsledere.

Styret

Styret (The Executive Council) består av en statsråd fra hvert medlemsland. De fleste medlemsland er representert av utenriksministre. Styret treffer beslutninger på basis av det vedtatte årlige programmet.

AUs hovedkvarter og kommisjon

AUs hovedkvarter er i Addis Abeba, Etiopia, der landene også har stedlige representanter (ambassadører).

Kommisjonen, som har en leder, en nestleder og åtte kommissærer, har ansvaret for driften av organisasjonen. Tidligere stats- og utenriksminister i Tsjad, Moussa Faki Mahamat, har siden 2017 vært leder for kommisjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Kva er grunnen til namnebytet frå Afrikanske Union til Den Afrikanske Union. Hadde det ikkje vore rettare å skriva Den afrikanske union?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg