Den afrikanske union, afrikansk samarbeidsorganisasjon, opprettet 2002 til erstatning for Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU), som var i funksjon fra 1963 til den ble nedlagt 2002. 54 medlemsland, alle selvstendige afrikanske land bortsett fra Marokko, samt Vest-Sahara (Marokko trakk seg fra OAU i 1985 i protest mot at Vest-Sahara fikk medlemskap, og har ikke sluttet seg til AU).

AU skal etter planen være et mer dynamisk og forpliktende samarbeid enn den lite effektive OAU. AUs stiftelsesdokument bygger på følgende prinsipper: landenes suverenitet, respekt for eksisterende grenser, respekt for menneskerettigheter, innbyrdes afrikansk solidaritet, koordinering av samarbeid og ansvar for bekjempelse av krig og hungerkatastrofer. En viktig forskjell fra OAU er at AU ikke har noen bestemmelser om ikke-innblanding i «indre anliggender»: AU har etablert et eget sikkerhetsråd og fredsbevarende styrker. Den første oppgaven var i Burundi våren 2003, senere er det også sendt styrker til Elfenbenskysten. AU vedtok også 2003 en antikorrupsjonsavtale.

AUs øverste organ er toppmøtet, som avholdes årlig. AUs hovedkvarter er i Addis Abeba, Etiopia, der landene også har stedlige representanter (ambassadører). Generalsekretær er Sør-Afrikas tidligere utenriksminister Nkosazana Dlamini-Zuma (2012-). Formann i 2015 er Zimbabwes president Robert Mugabe, et verv som rullerer årlig mellom unionens statsledere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. januar 2015 skrev Sverre Olav Lundal

Kva er grunnen til namnebytet frå Afrikanske Union til Den Afrikanske Union. Hadde det ikkje vore rettare å skriva Den afrikanske union?

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.