Den afrikanske union er et afrikansk samarbeidsorganisasjon, som ble opprettet i 2002 til erstatning for Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU), som var i funksjon fra 1963 til den ble nedlagt i 2002.

Organisasjonen har 55 medlemsland, alle selvstendige afrikanske land bortsett fra Vest-Sahara (Marokko trakk seg fra OAU i 1985 i protest mot at Vest-Sahara fikk medlemskap, men sluttet seg til AU januar 2017).

AU skal etter planen være et mer dynamisk og forpliktende samarbeid enn den lite effektive OAU. AUs stiftelsesdokument bygger på følgende prinsipper: landenes suverenitet, respekt for eksisterende grenser, respekt for menneskerettigheter, innbyrdes afrikansk solidaritet, koordinering av samarbeid og ansvar for bekjempelse av krig og hungerkatastrofer. En viktig forskjell fra OAU er at AU ikke har noen bestemmelser om ikke-innblanding i «indre anliggender»: AU har etablert et eget sikkerhetsråd og egne fredsbevarende styrker. Den første oppgaven var i Burundi våren 2003, senere er det også sendt styrker til Elfenbenskysten. AU vedtok også 2003 en antikorrupsjonsavtale.

AUs øverste organ er toppmøtet, som avholdes årlig. Formannsvervet rullerer årlig mellom unionslandenes statsledere.

AUs hovedkvarter er i Addis Abeba, Etiopia, der landene også har stedlige representanter (ambassadører).

Kommisjonen som har en leder, en nestleder og åtte kommissærer, har ansvaret for driften av organisasjonen. Tidligere stats- og utenriksminister i Tsjad, Moussa Faki Mahamat, har siden 2017 vært leder for kommisjonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. januar 2015 skrev Sverre Olav Lundal

Kva er grunnen til namnebytet frå Afrikanske Union til Den Afrikanske Union. Hadde det ikkje vore rettare å skriva Den afrikanske union?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.