represalier

Artikkelstart

Represalier er innen folkeretten handlinger som en stat foretar for å gjengjelde en virkelig eller påstått folkerettskrenkelse, og som etter sin art selv er folkerettsstridige, men som ansees rettferdiggjort ved krenkelsen.

Faktaboks

Uttale
represˈalier
Etymologi
av latin ‘gripe, holde fast’
Også kjent som

gjengjeldelse, hevn

Noen eksempler på represalier er beslagleggelse av eiendom eller andre verdier som tilhører den staten hvis krenkelse skal gjengjeldes, eller som tilhører enkelte av dens borgere, for eksempel politiske ledere.

Tidligere kunne represaliene også bestå i bruk av våpenmakt, men dette anses nå som begrenset av FN-paktens maktforbud. Bruk av våpenmakt i en pågående væpnet konflikt er begrenset av Genèvekonvensjonene av 1949. Her er represalier mot sivilbefolkningen under krig forbudt som alminnelig regel, og det samme gjelder represalier mot krigsfanger, syke og sårede.

Represalier kan bare være rettmessige under visse vilkår. Det må selvsagt foreligge en virkelig rettskrenkelse som grunn, og den annen stat må være advart og forhandlinger forsøkt. Represalier må ha som sitt formål å tvinge rettsbryteren til å avstå fra sin rettsstridige atferd, og kan ikke fortsettes etter at dette er oppnådd. Det kan ikke forlanges at represaliene i omfang bare skal svare til den krenkelse som gjengjeldes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg