Reporter
NRK-reporter Ingerid Stenvold og øvrig presse samlet før en pressekonferansen på Ullevaal stadion.
Av /NTB Scanpix.

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Journalist er en person som har sitt yrke i en redaksjonell avdeling i dagspresse, ukepresse og fagpresse, nyhetsbyråer eller kringkasting, og som i sitt arbeid direkte bidrar til å prege lesestoffet eller utsendingene, videre frilansere som har journalistikk som hovederverv.

Faktaboks

Uttale
journalˈist
Etymologi
fransk journal, ‘avis, opptegnelse over daglige hendelser’

Yrket er ikke klart avgrenset, og betegnelsen journalist brukes også om folk som gjør journalistisk arbeid ved siden av annet arbeid. Journalistyrket rekrutterer folk med vidt forskjellig bakgrunn og utdannelse.

Journalistutdanning

Bladmannaskulen, opprettet 1919 i Bergen, var den første skolen i Norge som utdannet journalister. Omgjort til brevskole 1921. I takt med medieutviklingen er det bygd ut flere utdanningstilbud for journalistikk og mediefag i Norge.

Norsk Journalistskole ble opprettet 1965, skiftet skolen navn til Norsk Journalisthøgskole i 1980 og ble underlagt daværende Høgskolen i Oslo i 1994. I dag tilbys bachelor og masterutdanning i journalistikk ved institutt for journalistikk og mediefag som er en del av OsloMet – storbyuniversitetet.

Journalistutdanning gis også ved følgende læresteder:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg