Burundi
Burundi. Av . CC BY 2.0

Burundi

Faktaboks

Uttale
burˈundi
Offisielt navn
Republika y'u Burundi (kirundi), République du Burundi (fransk)
Norsk navn
Republikken Burundi
Statsform
Republikk i Afrika
Hovedstad
Gitega
Innbyggertall
10 816 860
Landareal
25 680 km²
Totalareal
27 830 km²
Innbyggere per km²
421,22
Offisielt/offisielle språk
Kirundi, fransk, engelsk
Religion
Katolsk kristendom, lokale religioner
Nasjonaldag
1. juli
Statsoverhode
Évariste Ndayishimiye
Statsminister
Alain-Guillaume Bunyoni
Mynt
Burundisk Franc
Valutakode
BIF
Nasjonalsang
Burundi bwacu
Flagg
Riksvåpen
Burundi

Burundi

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Burundi er en liten republikk i Sentral-Afrika, i innlandet like sør for ekvator. Landet har ingen kystlinje men avgrenses av flere elver og innsjøen Tanganyika i sør. Burundi grenser til Rwanda i nord, Tanzania i øst og sør og til Den demokratiske republikken Kongo (tidligere Zaïre) i vest. Hovedstaden er fra desember 2018 Gitega (tidligere Bujumbura).

Burundi var frem til første verdenskrig en tysk koloni, deretter en del av det belgiske mandatområdet Ruanda–Urundi til det ble uavhengig kongedømme i 1962, republikk fra 1966.

Burundis historie henger sammen med historien til nabolandet Rwanda i nord. Som Rwanda har Burundi i moderne tid opplevd mye uro mellom de to største folkegruppene hutu og tutsi med borgerkrig og massakrer. Samfunn og politikk i landet er sterkt preget av dette, uroen har også hatt økonomiske følger.

Burundi er kjent for sin eksport av kaffe.

Burundis nasjonalsang er Burŭndi bwâcu ('Kjære Burundi').

Geografi og miljø

Oversiktsbilde fra Banga, Burundi,
.
Lisens: CC BY 2.0

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Burundi ligger på det afrikanske høyplatået, og er en del av Riftdalen. I sør grenser Burundi mot Afrikas lengste og dypeste innsjø, Tanganyikasjøen. Som nabolandet Rwanda består Burundi av åser og fjell, med et flatere parti ned mot Tanganyikasjøen og Ruzizi-elven, som er grenseelv mot Den demokratiske republikken Kongo.

Det høyeste fjellet i Burundi er Mount Heha (2684 meter over havet). Landet har flere nasjonalparker, som i fredelige tider bringer turister til landet. Fordi mye av landet ligger i høyden er klimaet temperert, men mer tropisk ned mot Ruzizi og Tanganyika.

Burundi har en kort og en lang tørr årstid, og en lang og en kort regntid. Den første korte tørre perioden inntreffer ved årsskiftet, fra desember til januar, deretter følger en lang regntid fra februar til mai. Denne blir avbrutt av en lengre tørr periode i juni–august, før den korte regntiden i september–november.

Folk og samfunn

Burundi, Bujumbura

Elven Ruzizi renner gjennom savannelandskapet langs grensen mellom Burundi og Kongo (tidl. Zaïre). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

De to største folkegruppene i Burundi er hutu og tutsi. Disse utgjør henholdsvis 85 og 14 prosent av befolkningen. Hutu og tutsi kalles ofte to forskjellige «etniske grupper», men snakker samme språk og deler samme kultur. Tradisjonelt har forskjellen mellom gruppene ligget i eiendomsforhold. Hutuene dyrket tradisjonelt jorda, mens tutsiene var kvegdrivere.

Rundt én prosent av befolkningen er twa, tidligere kalt pygmeer. Disse var tradisjonelt et jeger- og sankerfolk og finnes over store deler av Sentral-Afrika. Både hutu og tutsi snakker kirundi, som er det offisielle språket ved siden av fransk.

86 prosent av befolkningen er kristne, hvorav flesteparten er katolikker (i overkant av 60 prosent). Protestantiske og evangeliske grupper har vokst de siste årene.

Etter år med uro har en del av befolkningen flyktet ut av landet. Tanzania huser den største burundiske befolkningen utenfor Burundi, antallet er estimert opp mot 200 000. I tillegg har i overkant av 80 000 flyktet til Rwanda, og det er burundiske flyktninger i Den demokratiske republikken Kongo og Uganda.

Stat og politikk

Burundi er i dag en republikk. Etter mange års borgerkrig fikk landet i 2005 en ny grunnlov, som ble godkjent gjennom en folkeavstemning. Den nye grunnloven skisserer opp en maktfordeling mellom hutu- og tutsidominerte grupper, og det har siden 2005 vært forsøkt å stabilisere landet.

Ved siden av presidenten ligger den øverste makten i parlamentet. Denne består av et senat, med representanter fra hver av Burundis 18 provinser, og en nasjonalforsamling.

Hutuen Pierre Nkurunziza ble valgt til president i 2005. Han ble også gjenvalgt som president i 2015 på tross av store protester og anklager om et stadig mer autoritært styre.

Historie

Tutsi-soldater vokter grensen til Zaïre, 1996.
.
Lisens: CC BY 2.0

Februar 2005: Burundiske militærgrupper har meldt seg frivillig til å bli avvæpnet i regi av FNs fredsbevarende styrker. Medlemmer av opprørsstyrken CNDD-FDD overgir våpen og ammunisjon.

.
Lisens: CC BY 2.0
Burundi

Borgerkrigen mellom hutuer og tutsier førte til at svært mange ble drevet på flukt. Bildet viser hutuer på vei til en flyktningeleir etter at grensen mot Tanzania ble stengt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Burundi har lenge vært et tett befolket område av Afrika, med fruktbare åser og tilgang på godt fiske i de store sjøene. Opprinnelig var denne delen av Afrika befolket av jegere og sankere, før jordbruket etablerte seg i middelalderen.

Kongedømmet Burundi, eller Urundi, ble dannet på 1600-tallet, med utgangspunkt i den herskende og kvegdrivende folkegruppen tutsi. Tutsiene utgjorde kongeslekten og adelen, en konge i Urundi hadde tittelen mwami. Et tilsvarende kongedømme ble dannet i Rwanda, like nord for Burundi.

På 1850-tallet besøkte europeere første gang disse kongedømmene. Kongedømmene Urundi og Ruanda ble en del av tysk Øst-Afrika i 1890, men ble erobret av belgierne under første verdenskrig. Etter krigen, i 1923, ble området offisielt underlagt Belgia gjennom et vedtak i Folkeforbundet, forløperen til De forente nasjoner (FN). Både Ruanda og Urundi var styrt av en tutsi-elite.

Da Urundi fikk sin uavhengighet i 1962, under navnet Burundi, ble den nye staten etablert som et konstitusjonelt monarki. Kong Mwambutsa 4 (1912–1977) var tutsi, men posisjoner i staten for øvrig var nøye fordelt mellom de to største folkegruppene. Mange hutuer valgte likevel å flykte til Rwanda, hvor denne gruppen hadde fått mer makt etter selvstendigheten.

Forholdet var spent mellom gruppene, som i Rwanda på samme tid. Da statsministeren, denne posten tilhørte en hutu, ble drept i 1965, utløste dette et kuppforsøk fra hutuene mot kongen. Han svarte med å sette inn styrkene sine mot både hutu-politikere og intellektuelle, og hutuer flest. I uroen som fulgte ble kongedømmet avviklet.

I årene etterpå konsoliderte den gamle tutsi-adelen makta, og på samme tid sikret hutuene sine posisjoner i nabolandet Rwanda. Begge land opplevde massakrer. I Burundis tilfelle kulminerte det i massemord på hutuer i 1972. Oppimot 200 000 kan ha blitt drept, enda flere klarte å flykte til nabolandene Rwanda og Tanzania. Uroen fortsatte og utløste stadig nye massakrer, både på hutuer og tutsier fram til 1993. Dette året vant FRODEBU, et hutu-dominert parti, valget. Ytterliggående grupper av både tutsier og hutuer brukte anledningen til å massakrere motstandere. I krigen som fulgte mistet opp mot 300 000 mennesker livet.

Volden i Burundi var foranledningen til at Burundis president Cyprien Ntaryamira (1955–1994), og Rwandas president Juvénal Habyarimana var i Tanzania i april 1994 for samtaler. Da de to presidentene returnerte til Rwandas hovedstad Kigali 7. april 1994, ble flyet de satt i skutt ned. Dette var startskuddet for folkemordet i Rwanda. Selv om begge land hadde opplevd massakrer, var folkemordet i Rwanda noe helt annet, rundt én million tutsier og moderate hutuer ble drept i løpet av 100 dager.

Folkemordet i Rwanda førte til økte spenninger også i Burundi, inkludert massakrer på hutuer. Flyktninger fra Rwanda bidro til et stadig mer uoversiktlig bilde av opprørsgrupper både i Burundi og Den demokratiske republikken Kongo. I 1996 utførte Pierre Buyoya statskupp. Krigen fortsatt i Burundi fram til 2005, da det endelig kom til enighet mellom tutsi- og hutu-dominerte grupper om maktdeling. Da hadde den tolv år lange borgerkrigen kostet 200 000 mennesker livet.

Etter krigen ble den tidligere hutu-opprøreren Pierre Nkurunziza valgt som president. I 2008 ble det inngått en fredsavtale med den siste av flere opprørsgrupper i Burundi.

Maktbalansen mellom grupper i Burundi ble forrykket da president Nkurunziza i 2015 stilte til valg for en tredje periode og vant. For å kunne gjennomføre valget ble sikkerhetsstyrker engasjert, og det ble slått ned på opposisjon og menneskerettsaktivister, advokater og studentaktivister. Siden uroen etter valget har det vært frykt for ny borgerkrig og nye massakrer i Burundi.

Økonomi og næringsliv

Risåker
Landbruket sysselsetter rundt 80 prosent av Burundis befolkning. Burundisk bonde i en risåker.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Burundi er fortsatt et jordbruksland, sju av ti burundiere arbeider med matproduksjon. Mesteparten av maten produseres for å fø egen befolkning. Burundis viktigste eksportvare er kaffe, som står for halvparten av landets eksportinntekter og skipes ut med båt fra hovedstaden Bujumbura. Det dyrkes også te og bomull for eksport.

Både uro og landets beliggenhet har bidratt til at det har vokst fram lite industri i landet. Burundi har i mange år mottatt utviklingshjelp for å få budsjettet til å gå opp. Etter ny uro i 2015 har flere donorer holdt tilbake denne hjelpen. Dette har rammet økonomien i landet hardt.

Det er forventet at landet kan sitte på en del mineralressurser. Det letes blant annet etter olje, nikkel og kobber, som er råvarer flere land i regionen har.

Kunnskap og kultur

Mange med høyere utdanning ble drept under massakrene i 1972. De påfølgende årene med uro har rammet utdanningssystemet hardt, og svært mange i Burundi kan verken lese eller skrive. Det er et universitet i Bujumbura, og hovedstaden har en liten gruppe museer.

I det gamle kongeriket Urundi hadde grupper med trommeslagere en seremoniell funksjon, blant annet ved innsettelsen av en mwami, en konge. The Royal Drummers of Burundi, som er basert i USA, har i nyere tid gjort flere innspillinger og opptrådt over hele verden.

De siste årene har poeten Ketty Nivyabandi (født 1978) fått økt oppmerksomhet, og hennes dikt er blitt oversatt fra fransk til flere språk. I 2015 måtte hun flykte fra landet etter ha deltatt i protestene mot president Nkurunziza.

Burundi og Norge

Norge har siden 2007 bidratt til fredsarbeid i Burundi. Fra 2012 har norsk støtte hovedsakelig gått til utdanningssektoren gjennom internasjonale fond og FN. I dag støtter Norge godt styresett i landet, og bidrar til utdanningssystemet.

Norge har ikke egen representasjon i Burundi, nærmeste norske utenriksstasjon er ambassaden i Kampala i Uganda. Burundi er representert i Norge ved sin ambassade i Berlin.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg