Ole Bull

Faktaboks

Ole Bull
Ole Bornemann Bull
Født
5. februar 1810, Bergen
Død
17. august 1880, Lysøen ved Bergen

Ole Bull. Oljemaleri av Elisabeth Jerichau-Baumann fra 1851

Av /Nasjonalmuseet.

Ole Bull kjøpte landstedet Lysøen 1872, og fikk oppført trevillaen med tårn og løkkuppel 1872–73. Bull tilbrakte somrene på Lysøen, og døde der 1880. Eiendommen er nå museum.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ole Bull var en norsk fiolinist og komponist. Han hadde stor suksess både i Europa og USA og ble den første norske kunstneren som oppnådde internasjonal berømmelse. Han må regnes som en av 1800-tallets største fiolinvirtuoser.

Bull betydde mye for utviklingen av et norsk tonespråk innen kunstmusikken. Han fremførte folkemusikk under konserter og var en mester i å improvisere. Han holdt konserter sammen med Myllarguten (Torgeir Augundsson) og hadde stor innflytelse på den unge Edvard Grieg. I 1850 grunnla han Det Norske Theater (nå Den Nationale Scene) i Bergen, og et par år senere forsøkte han, uten å lykkes, å danne et idealsamfunn i USA, Oleana i Pennsylvania. Av hans komposisjoner er Sæterjentens søndag og I ensomme Stunde særlig kjente.

Liv

Bull viste tidlig usedvanlige musikalske evner og begynte i femårsalderen å spille fiolin. Sin første undervisning fikk han av stadsmusikant Niels Eriksen, senere av Johan Henrich Poulsen, elev av fiolinvirtuosen Giovanni Battista Viotti. En annen av hans lærere var Carl Mathias Lundholm. I 1828 reiste han til Oslo for å ta eksamen artium og studere teologi. Samme år ble han imidlertid leder for teaterorkesteret og Det musikalske Lyceum. Han begynte nå for alvor på den veien som skulle lede til verdensberømmelse.

Årene 1831–1833 hadde han et studieopphold i Paris. I årene som fulgte, var det reise- og turnévirksomhet i Europa som var Bulls viktigste beskjeftigelse. Hans gjennombrudd kom i Bologna i 1834. Etter dette ble han hyllet som Nicolò Paganinis likemann. Overalt ble han mottatt med ovasjoner, og suksessen var alltid overveldende. I Norge ble han folkehelt. I 1843–1845 foretok han sin første reise i USA. Her ble han mottatt med om mulig enda større begeistring enn i Europa.

I 1852 grunnla han den norske nybyggerkolonien Oleana i Pennsylvania i USA, som imidlertid ble fraflyttet etter få år.

De siste årene av sitt liv bodde Bull i USA. Han tilbrakte somrene på sitt landsted Lysøen ved Bergen, hvor han døde. Til det siste gav han konserter med stor suksess.

Han var bror av Georg Andreas Bull.

Bull som komponist

Hans komposisjonsvirksomhet er ikke omfattende, heller ikke betydningsfull. Bare to stykker må kunne sies å være blitt folkeeie: Sæterjentens søndag og I ensomme Stunde. Andre verker er en fiolin-konsert i e-moll, Siciliano e tarantella, Polacca guerriera, Nocturne for fiolin og orkester, Adagio religioso («En Moders Bøn») og Et Sæterbesøg. Et antatt tapt verk, Cantabile doloroso e rondo giocoso for fiolin og orkester, ble gjenfunnet 1993. Bulls fiolinkonsert i A-dur var antatt bortkommet, men et manuskript til fiolinkonserten ble overlevert fra Lysøen til Bergen Offentlige Bibliotek i begynnelsen av 2005. Dirigentmanuskriptet har følgende tittelside: Concert i A-dur af Ole Bull. Ytterligere et manuskript til A-dur-konserten finnes også oppbevart i Bergen Offentlige Bibliotek. Det handler trolig om et autografmanuskript og tittelsiden har følgende tekst: Concerto per … Violino, in tre parte: Allegro Maestoso, Adagio Sentimentale e Rondo Pastorale da Ole B. Bull.

Bulls komposisjoner er blitt kritisert for å mangle indre sammenheng og for dårlig harmonikk, et forhold de bevarte komposisjonene delvis bekrefter.

Betydning for norsk kultur

Ole Bull med fiolin. Fotografi antagelig fra 1870-årene

Av /Bergen bibliotek.

Ole Bulls viktigste innsats må sies å springe ut av hans holdning som glødende nasjonalist. Han var en av de første som arbeidet iherdig for å grunnlegge et musikkakademi i Norges hovedstad, men uten å lykkes. Det han derimot lyktes med, var å få grunnlagt et nasjonalt teater. I 1850 åpnet Det Norske Theater (nå Den Nationale Scene) i Bergen. Den første sesongen var han selv teater- og orkesterleder. Årene 1857–1858 ledet han teateret sammen med Bjørnstjerne Bjørnson.

Bull hadde stor betydning for utviklingen av et norsk tonespråk innen kunstmusikken. Hans komposisjoner og improvisasjoner var gjerne bygd på norske folketoner. Han fremførte folkemusikk under konserter og holdt konserter sammen med Myllarguten. Bulls innflytelse på den unge Edvard Grieg ble av avgjørende og varig betydning. Hans fremføring av norske folkemelodier førte til at Grieg lot seg inspirere til selv å komponere med utgangspunkt i norsk folkemusikk.

Minnesmerker

På Ole Bulls plass i Bergen står Stephan Sindings statue av Bull. I Den Nationale Scene finnes en byste laget av Ambrosia Tønnessen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Benestad, Finn m.fl., red.: Norges musikkhistorie, b. 2, 2000, 257-80, isbn 82-03-22402-4, Finn boken
  • Bjørndal, Arne: Ole Bull og norsk folkemusikk, 1940, Finn boken
  • Grinde, Nils: Norsk musikkhistorie, ny utg., 1993, isbn 82-91379-00-9, Finn boken
  • Haugen, Einar & Camilla Cai: Ole Bull : romantisk musiker og kosmopolitisk nordmann, 1992, isbn 82-00-37476-9, Finn boken
  • Heimel, Paul W.: Oleana : the Ole Bull colony, 2002, isbn 0-9655824-2-6, Finn boken
  • Hendriksen, Knut: Ole Bull, 2000, isbn 82-02-19547-0, Finn boken
  • Herresthal, Harald: "Ole – eventyrer og nasjonsbygger" i Byminner, nr. 1/2 (2003), 26-59
  • Herresthal, Harald: Ole Bull, 2006-, 3 b., isbn 82-7477-255-5, Finn boken
  • Linge, Ola: Ole Bull : livshistoria, mannen, kunstnaren, 1953, Finn boken
  • Wergeland, Henrik: Ole Bull : efter Opgivelser af ham selv biografisk skildret, 1843, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg