Rikard Nordraak, født i Oslo, norsk komponist. Begynte på merkantil utdannelse i København, hvor han imidlertid snart gikk over til å studere musikk. Sine musikalske studier fortsatte han i Berlin, med F. Kiel som lærer i teori og komposisjon og T. Kullak i klaver. Med enkelte avbrytelser levde han i Berlin til sin død. I København hadde Nordraak sluttet vennskap med den jevnaldrende Edvard Grieg, en komponist Nordraak øvde stor innflytelse på. I Berlin ble han kjent med de to søstrene Ida og Erika Lie (senere Erika Nissen), og flere komposisjoner er inspirert av samværet med dem. Melodien til Ja, vi elsker dette landet, Norges nasjonalsang, ble en morgen sendt dem i margen på et brev. Nordraak var en kort tid forlovet med Erika Lie.

Hans komposisjoner kunne ikke bli tallrike i hans korte levetid. Foruten nasjonalsangen omfatter de musikk til skuespillene Maria Stuart og Sigurd Slembe, begge skrevet av hans fetter Bjørnstjerne Bjørnson. Dessuten Scherzo capriccio, Valse caprice og noen etterlatte småstykker for piano, korverkene Olav Trygvason og Der ligger et land, omkring et dusin romanser m.m. Nesten alle hans melodier er blitt folkeeie. Nordraaks kiste ble ført hjem i 1925 og bisatt i Æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

En kritisk utgave av Nordraaks samlede komposisjoner ble utgitt ved Ø. Anker og O. Gurvin 1942–44. Hans etterlatte brev ble utgitt 1921.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.