Det musikalske Lyceum, musikkforening 1810-1838 i Oslo, hadde som formål å «fremme Musiken og at soutinere dugelige og overhovedet uformuende Artister». Initiavtivtagere later til å ha vært embetsmannen Hans Hagerup Falbe, kjøpmannen Lars Møller Ibsen og forretningsmannen Paul Thrane.

Medlemmene, som i alt vesentlig var amatører, oppførte en lang rekke større kor- og instrumentalverker og dessuten dramatikk fra syngespill- og opera comique-repertoaret. Franske komponister som Dalayrac og Boieldieu var populære.

Et høydepunkt var urfremførelsen av Waldemar Thrane og Henrik Anker Bjerregaards syngespill Fjeldeventyret i februar 1825.

Lyceet tok også på seg de musikalske innslagene i forestillingene til Det dramatiske Selskab. Til konsertene og forestillingene benyttet man Det dramatiske Selskabs scene i Grendsehaven, fra 1827 Hotel du Nord. Dirigenter for Lyceet var blant andre Waldemar Thrane, Ole Bull og August Schrumpf.

Etter at byen fikk profesjonelt teater i 1827 fikk Lyceet mer karakter av en privat klubb som arrangerte soareer for medlemmene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.