Det musikalske Lyceum

Artikkelstart

Det musikalske Lyceum, musikkforening 1810–1838 i Oslo, hadde som formål å «fremme Musiken og at soutinere (dvs. understøtte) dugelige og overhovedet uformuende Artister». Initiavtivtagere later til å ha vært embetsmannen Hans Hagerup Falbe, kjøpmannen Lars Møller Ibsen og forretningsmannen Paul Thrane.

Faktaboks

Uttale
musikˈalske lysˈeum

Medlemmene, som i alt vesentlig var amatører, oppførte en lang rekke større kor- og instrumentalverker og dessuten dramatikk fra syngespill- og opera comique-repertoaret. Franske komponister som Nicolas d’Alayrac og François-Adrien Boieldieu var populære.

Et høydepunkt var urfremførelsen av Waldemar Thrane og Henrik Anker Bjerregaards syngespill Fjeldeventyret i februar 1825.

Lyceet tok også på seg de musikalske innslagene i forestillingene til Det dramatiske Selskab. Til konsertene og forestillingene benyttet man Det dramatiske Selskabs scene i Grændsehaven, fra 1827 Hotel du Nord. Dirigenter for Lyceet var blant andre Waldemar Thrane, Ole Bull og August Schrumpf.

Etter at byen fikk profesjonelt teater i 1827 fikk Lyceet mer karakter av en privat klubb som arrangerte soareer for medlemmene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg