Det musikalske Lyceum, musikkforening 1810-1838 i Oslo, hadde som formål å «fremme Musiken og at soutinere dugelige og overhovedet uformuende Artister». Initiavtivtagere later til å ha vært embetsmannen Hans Hagerup Falbe, kjøpmannen Lars Møller Ibsen og forretningsmannen Paul Thrane.

Medlemmene, som i alt vesentlig var amatører, oppførte en lang rekke større kor- og instrumentalverker og dessuten dramatikk fra syngespill- og opera comique-repertoaret. Franske komponister som Dalayrac og Boieldieu var populære.

Et høydepunkt var urfremførelsen av Waldemar Thrane og Henrik Anker Bjerregaards syngespill Fjeldeventyret i februar 1825.

Lyceet tok også på seg de musikalske innslagene i forestillingene til Det dramatiske Selskab. Til konsertene og forestillingene benyttet man Det dramatiske Selskabs scene i Grendsehaven, fra 1827 Hotel du Nord. Dirigenter for Lyceet var blant andre Waldemar Thrane, Ole Bull og August Schrumpf.

Etter at byen fikk profesjonelt teater i 1827 fikk Lyceet mer karakter av en privat klubb som arrangerte soareer for medlemmene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.