Oleana var en norsk nybyggerkoloni i USA, Pennsylvania, Potter County, sørøst for byen Coudersport. Kolonien ble grunnlagt i 1852 av Ole Bull. Det første året slo et par hundre norske emigranter seg ned i området, og Bull la storslåtte planer for koloniens fremtid.

Faktaboks

Uttale
oleˈana
Også kjent som
eller New Norway

Kolonien bestod på det meste av cirka 700 personer, hvorav en del dansker og svensker. Det ble bygd boliger, veier, sagbruk og møller, og Bull lot oppføre en sommervilla, Valhalla. Etter hvert viste det seg at jorden var lite egnet til oppdyrking, og høsten 1853 måtte koloniseringsforsøket oppgis. De fleste kolonistene flyttet videre vestover til Wisconsin, men noen ble boende i Oleana.

Alle spor etter norsk bebyggelse i kolonien er borte, med unntak av ruiner av en mur fra Bulls villa, hvor det er reist et minnesmerke. Store deler av området er utlagt til naturpark; Ole Bull State Park.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg