Faktaboks

Ludvig Filip 1.
Ludvig Filip I, fransk Louis-Philippe
Født
6. oktober 1773
Død
26. august 1850
Ludvig Filip 1

Ludvig Filip 1 (Louis-Philippe). Etter maleri av F. Winterhalter, Musée de Versailles.

Av /F. Winterhalter, Musée de Versailles ※.
Ludvig Filip som pære

Honoré Daumiers tegning (etter et forlegg av Charles Philipon) av Ludvig Filip som en pære ble en av 1800-tallets store karikaturer. Fra vittighetsbladet Le Charivari.

Av /NTB Scanpix ※.
Ludvig Filip I
Ludvig Filip I
Av .

Ludvig Filip 1. var fransk konge fra 1830 til 1848. Han var sønn av hertug Filip av Orléans (Philippe Égalité).

Ludvig Filips regjeringstid kalles «julikongedømmet» eller «borgerkongedømmet», og han selv kalles ofte «borgerkongen». Ludvig Filips regjeringstid både begynte og sluttet med en revolusjon. Han ble valgt til konge etter julirevolusjonen og ble styrtet ved februarrevolusjonen.

Revolusjonær og emigrant

Ludvig Filip delte sin fars sympatier for den franske revolusjonen, og gikk i 1792 inn i revolusjonsgeneralen Dumouriez' hær og deltok i slagene ved Valmy og Jemappes, men i 1793 flyktet han til Østerrike.

Som emigrant flakket Ludvig Filip omkring. Han besøkte blant annet Norden og kom i 1795 helt til Nordkapp. Senere dro han til Amerika, og i årene 1800–1808 bodde han i Storbritannia.

Konge av Frankrike

I 1809 giftet han seg med Marie Amélie, datter av Ferdinand 1 av De to Sicilier. Ludvig Filips forhold til de franske kongene Ludvig 18 og Karl 10 var kjølig, og under restaurasjonen av monarkiet etter napoleonstiden inntok han en noe tilbaketrukket stilling. Under julirevolusjonen i 1830 ble Ludvig Filip utropt til riksforstander, og senere samme år ble han valgt til konge.

Hans regjering begunstiget den velstående middelstand og ble støttet av den, men møtte større og større motstand hos de liberale og demokratiske partiene.

Etter 1840 grep Ludvig personlig mer inn i styret, støttet av førsteministeren Francois Guizot. Men korrupsjonen i det politiske liv, sammen med en svak og vaklende utenrikspolitikk, svekket stadig «julikongedømmets» og «borgerkongens» anseelse.

Ludvig ble styrtet ved februarrevolusjonen i 1848 og levde sine to siste år i Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Hallvard Bagge

Vedrørende Ludvig Filip I og karikaturen som fremstiller ham som en pære i fire faser mener jeg bestemt å vite at det var Honore Daumier som var mester for denne. Kongen belønnet ham i den anledning også med 6 måneders fengsel. Hvordan Charles Philipson er kommet inn i bildet som opphavsmann er meg derfor en gåte. Herom imøteser jeg gjerne en kommentar. Mvh HB

svarte Ida Scott

Hei! Tusen takk for interessant innspill. Begge tegnerne oppgis som opphavsmenn om hverandre andre steder. Jeg har sett litt på det, og så vidt jeg kan finne ut, er det Daumier som har tegnet karikaturen vi gjengir her, men etter et forlegg av Philipon. Se f.eks under opphavsforklaringene her: http://www.sociocritique.com/fr/image/image_0804.htm, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Caricature_Charles_Philipon_pear.jpg (Daumiers tegning) og her: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Philipon_Metamorphose_Louis-Philippe_en_poire.jpg (Philipons tegning, med signatur). Jeg har nå avklart dette i billedteksten. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev Hallvard Bagge

Hei, takk for tilbakemelding. Ved nærmere ettersyn viser det seg altså at "Pærekarikaturen" hadde langt flere fasetter enn jeg ante. Konf. bla. tegningen "juste milieu" som viser et kongelig antrekk med pærefasong, dog uten innhold. De hadde sannelig en skarp penn også dengang, Sannheten om at man lærer hele livet gjelder uten begrensning! Med vennlig hilsen Hallvard Bagge

svarte Ida Scott

Hei igjen! Ja, det hadde de virkelig, mange fantastiske karikaturer fra den tiden! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg