Ole Bulls villa på Lysøen.
Ole Bulls villa på Lysøen.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Lysøen

Lysøen, Ole Bulls klenodium av en villa, hans “lille Alhambra”, der sveitserstil er blandet med mauriske stilelementer til en fantasifull helhet. Arkitekt var C.F. von der Lippe, med Ole Bull som ivrig premissleverandør og medhjelper. Villaen ble oppført 1872–73 og påbygd (arken til høyre) 1905, og betraktes som et høydepunkt innen den norske historisme.

Av /KF-arkiv ※.
Konsertsalen inne i Ole Bull Museum Lysøen. Værelset er mer enn 20 meter langt, og inspirert av arabisk-maurisk arkitektur.
/KODE Kunstmuseene i Bergen.

Lysøen er en eiendom i Bjørnafjorden kommune, Vestlandet, som omfatter Lysøya innerst i Lysefjorden. Fiolinisten og komponisten Ole Bull kjøpte eiendommen 1872.

En trevilla i en blanding av sveitserstil og maurisk stil, med tårn med løkkuppel, ble oppført i 1872–1873 av arkitekt Conrad Fredrik von der Lippe. Det ble påbygd i 1905. Bull tilbrakte somrene der, og døde der i 1880.

Eiendommen ble i 1973 skjenket til Foreningen til norske Fortidsminnesmerkers Bevaring. Nå er det blitt museum, og under Festspillene i Bergen holdes det konserter der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg