Hennes første komposisjonslærer etter tilbakekomsten i Berlin skulle bli Mark Lothar (1902–1985). Lothar studerte med Franz Schreker ved den Statlige akademiske høyskolen for musikk i Berlin og arbeidet som pianist og dirigent. Han skrev opera, teatermusikk og romanser i tradisjonen av Franz Schubert og Hugo Wolf. Ørbeck forteller at han under den første timen, etter at hun hadde spilt noen små stykker hun hadde komponert, utbrøt: «Det klinger så nordisk ... Det nordiske draget i Deres musikk må De ta godt vare på, glem aldri det!».
Paul Höffer (1895–1949) ble Ørbecks andre komposisjonslærer fra høsten 1936. Som Lothar var Høffer elev av Schreker i Berlin og virket fra 1933 som professor i komposisjon ved musikkhøyskolen. At Ørbeck fikk innvilget statlig kunstnerlønn (750 kr) for 1938–1939 gjorde det mulig å forlenge Berlin-oppholdet. Ørbeck, som de andre i det fortsatt store miljøet av nordmenn som oppholdt seg i Berlin, kjenner nå tydelig på de politiske endringene og hvordan det nazistiske regimet også preger musikklivet i den tyske hovedstaden. Fra brevene hennes går det fram at hun la merke til fraværet av internasjonale solister i konsertprogrammene, og hun kommenterer også nazistenes forsøk å frata Carl von Ossietzky fredsprisen han fikk i 1935.
For Ørbeck åpner seg samtidig en enestående mulighet: å få urframført Concertino for klaver og orkester, det første store verket hun fikk ferdigstilt under komposisjonsstudiene. Verket ble ifølge dateringen i hennes håndskrevne partitur ferdigstilt våren 1937 og besto av fire satser: Alla marcia animato, Presto, Lento og Vivace leggiero. 7. januar 1938 nådde hun målet. Concertinoen, med henne som solist, ble framført av Grosses Orchester des Deutschlandfunks under Herman Stange (1884–1953). Konserten ble produsert i studio av Deutschlandsender Berlin under tittelen Nordische Musik, med Ørbecks stykke først i programmet, fulgt av Kurt Atterbergs Ballade und Passacaglia, Johan Svendsens Norwegischer Künstlerkarneval og Jean Sibelius' 2. symfoni. Det norske miljøet i Berlin mobiliserte stort og var sterkt representert under konserten, og Ørbecks radiooverførte debut som komponist i Berlin ble annonsert med stolthet i hjemlandet. Etter debuten i Berlin ble det miniturné i Norge med Ørbeck som solist, først i Trondheim, så i Bergen og til slutt i Oslo i 1939. Concertinoen ble også framført av Ørbeck i 1947 i anledning Norsk komponistforenings 30-års-jubileum.
Framføringene av Concertinoen fikk blandet mottakelse: Trondheims aviser fremhevet dens moderne, impresjonistiske klangbehandling og assosiasjoner til jazzorkester. Bergens anmeldere var langt mer lunkne, fra delvis anerkjennende til direkte nedlatende karakteriseringer som «inntagende liten pastell» og «rørende naivt forsøk å behandle et så innviklet problem som et orkesterpartitur». Pauline Hall (1890–1969) i Oslo berømmet Ørbecks klangsans og rytmisk oppfinnsomhet, men bemerket også en viss mangel på personlig tonespråk og brå stilomslag.
I 1938 ble Ørbeck tatt opp som medlem i Norsk komponistforening. Hun ble dermed en av kun syv kvinner blant 66 menn som var medlemmer på denne tiden, ved siden av Pauline Hall, Signe Lund, Borghild Holmsen, Signe Lindemann, Olga Bjelke Andersen og Erika Bodom.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.