Sverre Bruland

Faktaboks

Sverre Bruland
opprinnelig Sverre Thonning Olsen
Født
2. februar 1923, Stavanger
Død
24. september 2013

Artikkelstart

Sverre Bruland var en norsk dirigent, en av de ledende norske dirigentene i sin generasjon, huskes blant annet som dirigent for Den Norske Studentersangforening og Kringkastingsorkesteret.

Bruland het egentlig Sverre Thonning Olsen, et navn han brukte frem til høsten 1957.

Trompetist

Faren Olav Thonning Olsen var en sentral skikkelse i Stavangers amatørmusikkliv, blant annet som korpsdirigent. Sønnen lærte seg trompet, spilte i farens korps og var solist med Stavanger Byorkester som 17-åring. Han dirigerte også sitt eget kor.

Bruland flyttet til Oslo, var trompetist ved 2. divisjons musikkorps 1945–1946 og ble annentrompetist i Oslo-Filharmonien (daværende Filharmonisk Selskaps Orkester) i 1946, en stilling han beholdt til 1964.

Dirigent

Sverre Bruland sammen med fiolinisten Arve Tellefsen og pianisten Kjell Bækkelund. Foto fra 1963.
Av /Dagbladet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Bruland tok timer i direksjon med Per Steenberg, Karl Andersen og Odd Grüner-Hegge, og var en tid dirigent for Stabekk janitsjarorkester. I oktober 1954 fikk han som ungt talent lede Oslo-Filharmonien, og kort tid etter ledet han Stavanger Symfoniorkester.

Bruland deltok på dirigentkurs med Paul van Kempen i Hilversum og Igor Markevitch ved Mozarteum i Salzburg. I mai 1958 ble han den ene av tre prisbelønte deltagere i dirigentkonkurransen Liverpool International Conductor’s Competition; de to øvrige var Zubin Mehta og amerikaneren Haigh Yaghjian. Prisen førte til at han gjestedirigerte Berlinfilharmonien med norsk musikk på programmet.

Dirigenten og pedagogen Eleazar de Carvalho inviterte ham sommeren 1959 til Boston Symfoniorkesters kurs for dirigenter ved Tanglewood-senteret i Massachusetts, og her ble han kåret til beste unge dirigent.

Bruland ble en regulær gjestedirigent ved Oslo-Filharmonien, hvor han hadde oppgaver frem til 1984, og gjestet også Trondheim Symfoniorkester og Kringkastingsorkesteret. Med disse orkestrene dirigerte han atskillig norsk musikk. Bruland gjestet også utenlandske orkestre med et repertoar som spente fra klassisk til ny musikk.

Han var fast dirigent for Fredrikstad musikkforenings orkester 1956–1961 og var senere engasjert ved flere amatørorkestre.

Bruland var dirigent for Den Norske Studentersangforening i 1961–1973 og 1980–1982. Her arbeidet han for å heve nivået, ledet koret i en rekke nye komposisjoner og fortsatte tradisjonen med å gi store verker for kor og orkester. Han ledet koret på turneer, blant annet til Island, og førte dem til seier i BBC’s korkonkurranse Let the People Sing i 1971. I 1968 overtok han også ansvaret for Studentorkesteret (det senere Universitetets Symfoniorkester Oslo), og var fast dirigent her frem til 1978.

Bruland var sjefdirigent for Kringkastingsorkesteret 1975–1988. Han overtok etter Øivind Bergh, som var den første som hadde hatt denne stillingen og som hadde ledet orkesteret i 30 år. Stillingen var opprinnelig tenkt delt mellom Bruland og briten Nicholas Braithwaite, men det endte med at Braithwaite ble fast gjestedirigent.

Under Bruland ble Kringkastingsorkesterets profil endret i retning av de store klassiske komponistene og ny musikk. Sammen uroppførte de mange norske verker.

Bruland var pådriver for å anlegge Nordraakparken i Kragerø, til minne om Rikard Nordraak. Den åpnet i 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg