Tolvtoneteknikken er en måte å komponere musikk på hvor alle de 12 tonene i den kromatiske skalaen brukes. I en streng tolvtonestil skal en tone ikke gjentas før alle de elleve andre har vært presentert. Alle tonene blir like viktige, og musikken får ikke noe tonalt sentrum. Tolvtonemusikken kalles derfor atonal musikk.

Faktaboks

Også kjent som

dodekafoni

Rekken av toner kan presenteres på forskjellige måter. Den kan for eksempel transponeres, deles opp, brukes i omvending og komme baklengs. Rekkefølgen av tonene skal imidlertid alltid være den samme. En tolvtonerekke skal erstatte dur- og mollskalaene og frigjøre tonaliteten.

Tolvtoneteknikken ble først brukt av den østerrikske komponisten Arnold Schönberg, som bygget på ideer fra Josef Matthias Hauer. Også Schönbergs elever Alban Berg og Anton Webern benyttet tolvtonesystemet. Andre som er kjent for å ha brukt tolvtonesystemet, er dessuten komponister som Ernst Křenek, Luigi Dallapiccola, Frank Martin, Humphrey Searle og i Norden Karl-Birger Blomdahl, Sven-Erik Bäck, Finn Mortensen, Gunnar Sønstevold og i fri form Fartein Valen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg