Carl Garaguly

Faktaboks

Carl Garaguly

Carl von Garaguly

Født
28. desember 1900, Budapest
Død
4. oktober 1984, Stockholm

Artikkelstart

Carl Garaguly, ungarsk dirigent og fiolinist, huskes spesielt som en dyktig sjefdirigent for Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm og for Bergen Filharmoniske orkester.

Fiolinist

Carl Garaguly ble født i Budapest som sønn av en musiker. Han hadde sin far som første lærer, opptrådte fra 6 års alder som vidunderbarn på fiolinen og la som tiåring ut på sin første turné. Han studerte med Jenö Hubay i Budapest 1907–1908 og med Henri Marteau i Berlin 1914–1916. Siden studerte han direksjon med Clemens Krauss.

Garagulys karriere som fiolinist ble avbrutt av 1. verdenskrig og krisene som fulgte. Han flyttet til Sverige og var konsertmester for Göteborgs Symfoniker 1923–1930 og samtidig førstefiolinist i Göteborgkvartetten. Dette ble begynnelsen på en betydningsfull innsats for musikklivet i Skandinavia.

Dirigent

Fra 1930 var han konsertmester for Kungliga Filharmoniske Orkestern i Stockholm, og var flere ganger solist med orkesteret. Han begynte å dirigere her i 1940 og var 1942–1953 sjefdirigent. I Stockholm etablerte han dessuten Garagulykvartetten.

Garaguly var sjefdirigent 1952–1958 for Bergen Filharmoniske Orkester (daværende Musikselskabet Harmoniens Orkester). Her viste han seg som en orkesterdanner og hevet nivået. Blant hans første oppgaver var de første Festspillene i Bergen i 1953, hvor han ledet åpningskonserten og mange konserter siden.

I 1954 uroppførte han Anne-Marie Ørbecks symfoni. Under Festspillene i 1958 ledet han en helaften med Griegs Peer Gynt-musikk, hvorav mye ikke var hørt siden premieren.

Garaguly var sjefdirigent ved Sønderjyllands Symfoniorkester 1965–1980, samtidig som han ofte var tilbake i Stockholm som gjest. I Danmark var han en forkjemper for dansk musikk, blant annet verker av Carl Nielsen.

Garaguly gjorde flere plateinnspillinger, blant annet av symfonier av Jean Sibelius med ledende tyske orkestre og av Carl Nielsen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg