Musikkonservatoriet i Oslo

Artikkelstart

Musikkonservatoriet i Oslo var en institusjon for musikkutdanning som opprinnelig ble etablert som organistskole i 1883, og som i 1973 gikk over i Norges musikkhøgskole.

Musikkonservatoriet i Oslo hadde smale økonomiske vilkår i det meste av sin tid. Men gjennom atskillig idealisme og frivillig innsats lyktes man i å skape og holde ved like et musikkpedagogisk miljø som var på høyt nivå og kom til å bety mye for norsk musikkliv.

Historikk

Musikkonservatoriet i Oslo ble etablert i 1883 av Ludvig Mathias Lindeman og hans sønn Peter Lindeman, som Organistskolen.

Tilbudet ble gradvis utvidet til også å omfatte andre instrumenter. I 1885 fikk skolen navnet Musik- og Organistskolen, og fra 1894 het den Musik-Konservatoriet. Da andre norske byer fikk musikkutdanning, ble den etter hvert kalt Musik-Konservatoriet i Oslo, fra slutten av 1960-tallet språklig modernisert til Musikkonservatoriet i Oslo.

I 1892 fikk skolen egne lokaler i Nordahl Bruns gate i sentrum av Oslo, og beholdt denne som hovedlokalitet til innlemmelsen i Norges musikkhøgskole.

Konservatoriet fikk økonomisk støtte fra starten av Oscar 2 i form av friplasser for ubemidlede elever. Etter 1905 var kongene Haakon 7 og Olav 5 begge høye beskyttere av skolen. Men økonomien var vanskelig helt til slutten av 1960-årene. I 1930 ble Trygve Lindeman, Peter Lindemans sønn, direktør. Både Peter Lindeman og sønnen Trygve Lindeman tilbød Staten å overta institusjonen uten positiv respons.

Da Trygve Lindeman fylte 70 år i 1966 opprettet han stiftelsen Lindemans Legat, som skulle drive konservatoriet videre. Trygve Lindeman overlot den daglige ledelsen til Anfinn Øien som rektor og Einar Solbu som studiesjef. Med hjemmel i privatskoleloven ble skolen finansiert av staten med 75 prosent av driftsutgiftene. Skolen ble delt i to selvstendige avdelinger: en fagskoleavdeling og en konservatorieavdeling.

I 1973 overtok Oslo kommune fagskoleavdelingen, som ble musikklinje ved Foss videregående skole. Konservatorieavdelingen ble kjernen i Norges musikkhøgskole.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg