Musikkonservatoriet i Oslo var en institusjon for musikkutdanning som opprinnelig ble etablert som organistskole i 1883, og som i 1973 gikk over i Norges musikkhøgskole.

Musikkonservatoriet i Oslo hadde smale økonomiske vilkår i det meste av sin tid. Men gjennom atskillig idealisme og frivillig innsats lyktes man i å skape og holde ved like et musikkpedagogisk miljø som var på høyt nivå og kom til å bety mye for norsk musikkliv.

Historikk

Musikkonservatoriet i Oslo ble etablert i 1883 av Ludvig Mathias Lindeman og hans sønn Peter Lindeman, som Organistskolen.

Tilbudet ble gradvis utvidet til også å omfatte andre instrumenter. I 1885 fikk skolen navnet Musik- og Organistskolen, og fra 1894 het den Musik-Konservatoriet. Da andre norske byer fikk musikkutdanning, ble den etter hvert kalt Musik-Konservatoriet i Oslo, fra slutten av 1960-tallet språklig modernisert til Musikkonservatoriet i Oslo.

I 1892 fikk skolen egne lokaler i Nordahl Bruns gate i sentrum av Oslo, og beholdt denne som hovedlokalitet til innlemmelsen i Norges musikkhøgskole.

Konservatoriet fikk økonomisk støtte fra starten av Oscar 2 i form av friplasser for ubemidlede elever. Etter 1905 var kongene Haakon 7 og Olav 5 begge høye beskyttere av skolen. Men økonomien var vanskelig helt til slutten av 1960-årene. I 1930 ble Trygve Lindeman, Peter Lindemans sønn, direktør. Både Peter Lindeman og sønnen Trygve Lindeman tilbød Staten å overta institusjonen uten positiv respons.

Da Trygve Lindeman fylte 70 år i 1966 opprettet han stiftelsen Lindemans Legat, som skulle drive konservatoriet videre. Trygve Lindeman overlot den daglige ledelsen til Anfinn Øien som rektor og Einar Solbu som studiesjef. Med hjemmel i privatskoleloven ble skolen finansiert av staten med 75 prosent av driftsutgiftene. Skolen ble delt i to selvstendige avdelinger: en fagskoleavdeling og en konservatorieavdeling.

I 1973 overtok Oslo kommune fagskoleavdelingen, som ble musikklinje ved Foss videregående skole. Konservatorieavdelingen ble kjernen i Norges musikkhøgskole.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg