Kurt Atterberg

Faktaboks

Kurt Atterberg
Kurt Magnus Atterberg
Født
12. desember 1887, Gøteborg
Død
15. februar 1974, Stockholm

Kurt Atterberg, svensk komponist, dirigent, musikkritiker og musikkadministratør. Atterberg er ved siden av Ture Rangstrøm den betydeligste komponist i generasjonen etter Wilhelm Peterson-Berger, Wilhelm Stenhammar og Hugo Alfvén.

Atterberg hadde sivilingeniøreksamen fra Tekniska Högskolan i Stockholm og var 1912–68 ansatt ved Patent- og registreringsverket der han 1937–40 var dets direktør. Han begynte å spille cello allerede i skoleårene i Gøteborg, han studerte komposisjon og instrumentasjon med Andreas Hallén ved konservatoriet i Stockholm 1910–11, men må som komponist allikevel regnes som autodidakt. 1911–15 hadde han statens komposisjonstipendium og gjorde 1911 og 1913 studiereiser til Tyskland. Atterberg debuterte som dirigent 1912. På 1920-tallet dirigerte han ofte i Stockholms konsertforening, i Tyskland og de nordiske landene. Atterberg var en av de første og mest drivende krefter i arbeidet for svenske komponisters interesseorganisasjoner.

Hovedtyngden av Atterbergs produksjon finns innen den symfoniske og dramatiske musikken. Stilistisk kan man si at han begynte i den tyske og nordiske romantikken (symf. nr. 1 og 2, 1909–11) med Johannes Brahms og Hugo Alfvén som forbilder, for deretter i tredje symfoni (1914–16) å benytte lyrisk-impresjonistiske skimmereffekter som kontrast til en intens stormskildring i symfoniens andre sats. Man kan si at Atterberg avsluttet sin symfoniske utvikling i fjerde symfoni (1918) med en firesatsig rapsodisk form. Tonespråket i de fire første symfoniene danner basis for hans senere symfoniske verk. Han komponerte i alt 9 symfonier (nr. 6 vant den internasjonale Schubert-prisen i 1928). I sine sceniske verk viste han et sikkert blikk for det dramatiske. Han komponerte fem operaer (Stormen, prisbelønnet 1947), ballettene Per Svinaherde og De fåvitska jungfrurna (1920). Atterberg komponerte dessuten ouverturer, konserter (2 fiolinkonserter, hornkonsert og klaverkonsert samt 2 dobbeltkonserter for violin, cello og strykeorkester), suiter, kammermusikk (strykekvartetter, sonate for cello og klaver samt en klaverkvintett) og korverker.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg