Eivind Gullberg Jensen

Faktaboks

Eivind Gullberg Jensen
Født
1. april 1972, Horten
Av /Harrison Parrott.

Artikkelstart

Eivind Gullberg Jensen er en norsk dirigent med en omfattende internasjonal karriere ved flere ledende symfoniorkestre og operahus.

Gullberg Jensen er engasjert som operasjef ved Bergen Nasjonale Opera fra 2021.

Bakgrunn

Gullberg Jensen er født i Horten og oppvokst på Stord. Han studerte musikk i Trondheim med fiolin som instrument og med blant andre Ole Kristian Ruud som privatlærer i direksjon. Han var diplomstudent ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i perioden 1996–2001 med Jorma Panula.

Gullberg Jensen ble nummer to i konkurransen Årets dirigent i Oslo i 1999 og vant tilsvarende konkurranse i Sverige i 2000. Han studerte videre ved Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien i 2000–2001 med Leopold Hager. I 2004 og 2005 deltok han i mesterklasser ledet av Kurt Masur.

Karriere

Gullberg Jensen innledet en internasjonal karriere som gjestedirigent ved Das Frankfurter Opern- und Museumsorchester i 2003. Han fikk umiddelbart flere oppdrag i Tyskland ved orkestrene i Düsseldorf og Saarbrücken, ved Komische Oper i Berlin i 2004 og ved hr-Sinfonieorchester i Frankfurt i 2005.

Det internasjonale gjennombruddet kom da han erstattet Vladimir Jurowsky og Kurt Masur ved konserter med Orchestre National de France i Paris i 2005 og 2006. Han vakte oppsikt da han gjestet Berlinfilharmonien i 2010, som første norske dirigent siden 1960-tallet.

Gullberg Jensen var i perioden 2009–2014 sjefdirigent for Die NDR Radiophilharmonie Hannover. Han har samarbeidet med en rekke utenlandske ensembler, blant annet München-filharmonien, Gewandhaus-orkesteret i Leipzig, Philharmonia Orchestra i London, London Philharmonic Orchestra, Wiener Symphoniker, Tonhalle-Orchester Zürich og Yomiuri Nippon Symfoniorkester i Tokyo samt Mahler Chamber Orchestra.

Hjemme i Norge har Gullberg Jensen blant annet gjestet Oslo-Filharmonien og Bergen Filharmoniske Orkester. Han debuterte på Den Norske Opera & Ballett med Rusalka av Antonín Dvořák i 2009 og ledet forestillinger av Eugen Onegin av Pjotr Tsjajkovskij i 2010 og La Bohème av Giacomo Puccini i 2012.

I senere år har Gullberg Jensen dirigert ved flere ledende operahus, blant annet i München, Helsingfors, Roma, Zürich, Tokyo, Aix-en-Provence og Lille. Våren 2017 gjorde han sin debut ved Wiener Staatsoper med Tosca av Giacomo Puccini.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Lars Krogh

Eivind Gullberg Jensen dirigerte Janácek's opera Janufa ved English National Opera. Dette var en co-produksjon med Houston Grand Opera og Washington National Opera. Han fikk meget gode kritikker for dette og oppsetningen fikk også god meget god omtale. Etter udertegnedes mening meget fortjent, idet forestillingen etter min mening var helt strålende.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg