Øivin Fjeldstad

Faktaboks

Øivin Fjeldstad
Øivin Fridtjof Fjeldstad
Født
2. mai 1903, Oslo
Død
16. oktober 1983, Høvikodden

Foto 1976. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Øivin Fjeldstad
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Øivin Fjeldstad, norsk dirigent og fiolinist, en av de ledende norske dirigentene i sin generasjon. Han huskes som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien og som gjestedirigent for ledende orkestre i inn- og utland.

Fjeldstad var ridder av 1. klasse av St. Olavs orden og mottok en rekke priser, ikke minst for sin innsats for ny musikk.

Han var far til skuespilleren Lise Fjeldstad.

Bakgrunn og læretid

Øivin Fjeldstad var født og oppvokst i Oslo. Som fiolintalent ble han elev hos Gustav Lange ved Musikkonservatoriet. Senere fikk han reise til Leipzig, hvor han studerte videre med Walther Davisson.

Øivin Fjeldstad spilte offentlig første gang som 12-åring i 1915. Han gjorde sin fiolinistdebut 15. november 1921 i Universitetets aula med Wilhelm Huus-Hansen ved klaveret. På programmet stod blant annet en sonate av Giuseppe Tartini og konserten i d-moll av Henri Vieuxtemps, foruten et stykke av læreren Gustav Lange.

Samme år ble Fjeldstad engasjert som vikar i Oslo-Filharmonien (daværende Filharmonisk Selskaps Orkester), og i 1923 ble han fast ansatt fiolinist.

Karriere

Fjeldstad debuterte som dirigent med Oslo-Filharmonien i 1931. Oslo-Filharmonien var delt opp i mindre radioorkestre som spilte i NRK, og her var han konsertmester og dirigent fra 1935.

Han underviste på Konservatoriet og var leder av orkesterskolen der. Han skrev noen mindre komposisjoner i form av korsanger og verker for klaver og fiolin.

Fjeldstad tok timer i direksjon med Clemens Krauss i 1939, men fortsatte som fiolinist til 1946.

Dirigent

Etter andre verdenskrig innledet Fjeldstad for alvor en dirigentkarriere. Han var sjefdirigent i NRK i 1947–1962, hvor han hadde ansvaret for de mange orkesterkonsertene på radio og dirigerte også selv.

I 1950-årene utmerket han seg som operadirigent. Han ledet blant annet forestillingene av Dido og Aeneas på Oslo Nye Teater i 1952 med Kirsten Flagstad i sin siste rolle på scenen. Her ledet han også norgespremierene på en serie operaer av Gian Carlo Menotti.

Fra våren 1954 gjestet han ved amerikanske orkestre, og her satte han ofte norske verker på programmet, blant annet av Harald Sæverud. Han ble en etterspurt dirigent ved en rekke orkestre i Frankrike, Belgia, Tyskland og Jugoslavia. London ble en viktig base med en rekke konserter i BBC og et viktig arbeid med det Britiske Nasjonale Ungdomsorkesteret.

Fjeldstad var kapellmester ved Den Norske Opera i 1958–1959. Han ledet den aller første operaoppsetningen, Lavland av Eugen d’Albert, med premiere 16. februar 1959. Siden var han musikalsk ansvarlig for Jegerbruden av Carl Maria von Weber og Tryllefløyten av Wolfgang Amadeus Mozart.

Fjeldstad var kunstnerisk leder for Oslo-Filharmonien i 1962–1969, og han delte oppgavene som sjefdirigent med Herbert Blomstedt. Han ledet fremførelser av de store klassikerne, hvorav han hadde en særlig interesse for og forståelse for Johannes Brahms. Han dirigerte også mye norsk musikk, også uroppførelser.

Fjeldstad var engasjert i å bygge opp amatørorkestrene. Han gjorde en stor innsats for Vestfold Symfoniorkester, hvor han ble æresmedlem, og Bærum Symfoniorkester.

Øivin Fjeldstad dirigerte ved åpningen av Oslo Konserthus i 1977. I mai 1983 feiret han sin 80-årsdag med å lede Oslo-Filharmonien i et stort program: Bergljot av Edvard Grieg og Bjørnstjerne Bjørnson med datteren Lise Fjeldstad som resitatør, en fiolinkonsert av Max Bruch med Arve Tellefsen som solist og symfoni nr. 1 av Johannes Brahms.

Øivin Fjeldstad døde 16. oktober 1983, på podiet under en konsert med Bærum Symfoniorkester på Høvikodden.

Innspillinger

Med Oslo-Filharmonien gjorde Fjeldstad betydelige innspillinger med musikk av blant andre Johan Svendsen, Christian Sinding og Fartein Valen.

Særlig berømt er hans innspillinger fra 1958 og 1959 hvor han leder London Symfoniorkester med Kirsten Flagstad i sanger av Jean Sibelius og av norske komponister som Edvard Grieg og Eyvind Alnæs.

Fjeldstad ledet den aller første innspillingen av Richard Wagners Götterdämmerung som ble lansert kommersielt. Den ble gjort i form av radiosendinger fra Universitetets aula i Oslo i januar 1956 med Kirsten Flagstad i spissen for en hovedsakelig norsk besetning, og ble lansert av det britiske selskapet Decca samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg