Aluminiumsprofiler
Ekstruderte aluminiumsprofiler

Ekstrudering er en prosess for plastisk formgivning av materialer til stenger, tråd, bånd, folier, rør, slanger og andre profiler.

Faktaboks

Uttale
ekstrudˈering
Etymologi
fra latin extrudere ‘støte ut’

I en ekstruder blir materialet i kald eller oppvarmet tilstand presset ut gjennom en dyse som gir produktet ønsket form. Ekstrudering brukes for forming av lettlegeringer, kobber, messing, bly, i tillegg til mange gummityper (før vulkanisering) og termoplast.

Ekstrudering av aluminiumsprofiler

Ekstruderte profiler i aluminium har hatt betydning for utvikling av sveisede aluminiumskonstruksjoner, der norske konstruktører og norske verksteder har hatt en lederrolle i bygging av boligseksjoner, helikopterdekk og andre offshoreenheter.

Aluminiumskonstruksjoner som sveises opp av plater og stivere er sterkt utsatt for termiske kastninger, som imidlertid reduseres når ekstruderte profiler med stort treghetsmoment kan sveises inn som elementer i konstruksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg