Giovanni Boccaccio

Faktaboks

Giovanni Boccaccio
Uttale
båkkˈattʃå
Født
1313
Død
1375

Giovanni Boccaccio, malt av Andrea del Castagno, 1400-tallet. S. Apollonia-klosteret, Firenze.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Giovanni Boccaccio var en italiensk forfatter, skaper av den italienske prosa og den første moderne novellist. Han ble født i Firenze, der hans far var kjøpmann, og ble først utdannet for handel. Omkring 1325–1328 ble han sendt til Napoli, der han oppholdt seg i flere år.

Boccaccio oppgav etter hvert både handelen og sine påbegynte studier i rettsvitenskap, og ofret seg helt for sin forfattervirksomhet og studier av klassisk litteratur. I Napoli kom han snart til å ferdes i de forfinede og frivole hoffkretser blant diktere og lærde, og forelsket seg i Maria, en gift kvinne som var uekte datter av kong Robert og som han har besunget under navnet Fiammetta. Fra begynnelsen av 1340-årene levde han mest i Firenze, hvor han flere ganger ble anvendt i diplomatiske oppdrag. Men han arbeidet fortrinnsvis med sine skrifter og studier og for utbredelsen av kjennskapet til gresk diktning og kultur. Boccaccio bidrog til å få i stand den første Homer-oversettelse. Han var en god venn av Petrarca, beundret Dante og fikk i sine siste leveår det ærefulle oppdrag av Firenzes regjering å holde offentlige forelesninger over Dantes Divina Commedia i en av byens kirker.

Boccaccios første arbeid, romanen Filocolo, som er bygd over den gamle franske diktning om Flores og Blanzeflor, er epokegjørende som prosaroman, men betegner begynnerstadiet i hans kunst. Med Ameto, som er skrevet dels i prosa og dels på vers, ble han forløper for de senere dyrkere av hyrdediktningen. Amorosa Fiammetta er en fin psykologisk kjærlighetsroman. Men det verket som har gitt ham plass blant verdenslitteraturens store forfattere, er Il Decamerone (1353), et verk bestående av 100 noveller, som gjennom sin språklige rikdom står sentralt i italiensk litteratur.

Av Boccaccios poetiske arbeider er det allegoriske Amorosa visione skrevet i tersiner. Derimot har han i heltediktet La Teseida så vel som i Filostrato og i det fine, yndefulle hyrdediktet Il ninfale fiesolano anvendt oktave rim, som senere ble opptatt av de store italienske epikere. Av Boccaccios verker må for øvrig nevnes Vita di Dante og Commento sopra la commedia di Dante. Han skrev dessuten flere håndbøker som i sin tid var meget ansett, og andre skrifter på latin.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kirkham, Victoria: The sign of reason in Boccaccio's fiction, 1993, isbn 88-222-4111-8, Finn boken
  • Klem, Lone: Eksistens og form, 1982 (kap. 2), isbn 87-00-54232-6, Finn boken
  • Ulleland, Magnus: Giovanni Boccaccio : humanist og sogeforteljar, 1972, isbn 82-521-0057-0, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg