pepper – krydder

pepper

Wilhelm Joys Andersen. Gjengitt med tillatelse

Krydder med mer eller mindre sterk og brennende smak, først og fremst arter i slekten Piper. Svart, hvit og grønn pepper kommer fra samme busk, som på norsk kalles krydderpepper (latin: Piper nigrum). Grønn pepper er umodne bær som er høstet og tørket uten fermentering. Svart pepper er umodne bær som er fermentert og tørket. Hvit pepper er modne bær hvor fruktkjøttet fjernes (skrelles) slik at nesten bare frøet gjenstår. Alle tre slag inneholder alkaloidene piperin og piperidin løst i eteriske oljer.

Pepper er et av menneskenes tidligst kjente og anvendte krydder, og omtales allerede i de gamle Veda-bøker. Grekerne lærte det å kjenne gjennom Aleksander den stores tog til India.

I middelalderen hadde Genova og Venezia monopol på pepperhandelen, og prisen var veldig høy. Da sjøveien til India ble oppdaget, la pepperhandelen grunnlaget for de nederlandske og engelske ostindiske kompaniers store rikdommer.

Pepper betegner også krydder av helt andre planter, for eksempel cayennepepper, spansk pepper (se paprika) og pepperrot.

Rosa pepper eller rosépepper er fruktene av peppertreet, Schinus molle.

Sichuanpepper (etter provinsen Sichuan i Kina) eller anispepper er fruktene av Zanthoxylon simulans i rutefamilien, som er i samme familie som appelsin og sitron.

Guineapepper (paradiskorn) kommer derimot fra planten Aframomum melegueta i ingefærfamilien. Jamaicapepper er et annet navn på allehånde.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.