pepper (krydder)

Grønn, hvit og sort pepper
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Svartpepper, Piper nigrum, blomsterstand.
Piper nigrum blomster
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Pepper er et krydder med mer eller mindre sterk og brennende smak, først og fremst arter i slekten Piper. Svart, hvit og grønn pepper kommer fra samme busk, som på norsk kalles svartpepper (Piper nigrum). Grønn pepper er umodne bær som er høstet og tørket uten fermentering. Svart pepper er umodne bær som er fermentert og tørket. Hvit pepper er modne bær hvor fruktkjøttet fjernes (skrelles) slik at nesten bare frøet gjenstår. Alle tre slag inneholder alkaloidene piperin og piperidin løst i eteriske oljer.

Faktaboks

Etymologi
av latin piper, fra gresk peperi, fra sanskrit

Pepper er et av menneskenes tidligst kjente og anvendte krydder, og omtales allerede i de gamle Veda-bøker. Grekerne lærte det å kjenne gjennom Aleksander den stores tog til India.

I middelalderen hadde Genova og Venezia monopol på pepperhandelen, og prisen var veldig høy. Da sjøveien til India ble oppdaget, la pepperhandelen grunnlaget for de nederlandske og engelske ostindiske kompaniers store rikdommer.

Pepper betegner også krydder av helt andre planter, for eksempel cayennepepper, spansk pepper (se paprika) og pepperrot.

Rosa pepper eller rosépepper er fruktene av peppertreet, Schinus molle.

Sichuanpepper (etter provinsen Sichuan i Kina) eller anispepper er fruktene av Zanthoxylon simulans i rutefamilien, som er i samme familie som appelsin og sitron.

Guineapepper (paradiskorn) kommer fra Aframomum melegueta i ingefærfamilien. Jamaicapepper er et annet navn på allehånde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg