Pepper er et krydder med mer eller mindre sterk og brennende smak, først og fremst fra arter i slekten Piper. Svart, hvit og grønn pepper kommer fra samme busk, som på norsk kalles svartpepper (Piper nigrum). Grønn pepper er umodne bær som er høstet og tørket uten fermentering. Svart pepper er umodne bær som er fermentert og tørket. Hvit pepper er modne bær hvor fruktkjøttet fjernes (skrelles) slik at nesten bare frøet gjenstår. Alle tre slag inneholder alkaloidene piperin og piperidin løst i eteriske oljer.
Planten er en buskaktig, tropisk klatreplante som opprinnelig kommer fra Sør-India. Bladene er hjerteformede eller spisst ovale, blanke, læraktige og opptil tolv centimeter lange. Den har små, uanselige, grønnhvite blomster i aks med opptil 50 kulerunde frukter (pepperkorn) i hvert aks, og hver frukt er opptil seks millimeter i diameter.
Pepper er et av menneskenes tidligst kjente og anvendte krydder, og omtales allerede i de gamle vedabøkene. Grekerne lærte det å kjenne gjennom Aleksander den stores felttog til India.
I middelalderen hadde Genova og Venezia monopol på pepperhandelen, og prisen var veldig høy. Da sjøveien til India ble oppdaget, la pepperhandelen grunnlaget for de nederlandske og engelske ostindiske kompaniers store rikdommer.
Pepper betegner også krydder av helt andre planter, for eksempel cayennepepper, spansk pepper (se paprika) og pepperrot.
Rosa pepper eller rosépepper er fruktene av peppertreet, Schinus molle.
Sichuanpepper (etter provinsen Sichuan i Kina) eller anispepper er fruktene av Zanthoxylum simulans i rutefamilien, som er i samme familie som appelsin og sitron.
Guineapepper (paradiskorn) kommer fra Aframomum melegueta i ingefærfamilien. Jamaicapepper er et annet navn på allehånde.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.