spagetti

Spagetti er en type pasta formet som lange, tynne strimler.

Artikkelstart

Spagetti er en italiensk pastatype laget på durumhvete. Pastaen er 25 – 30 centimeter lang, cirka 1 millimeter tykk, og kokes i lettsaltet vann i 8 – 9 minutter til den er al dente. Spagetti serveres tradisjonelt som primi piatti (forrett) under et måltid.

Faktaboks

Uttale
spagˈetti
Etymologi
italiensk ‘strenger’

Dette er verdens mest utbredte pastatype, er svært anvendelig, og kan serveres med saus, grønnsaker, kjøtt eller skalldyr, eller i sin enkleste form, med litt olivenolje og revet parmesan. Det er en særlig populær middagsrett blant barn, da gjerne med ketchup eller en mild tomatsaus. Klassiske, italienske retter er spaghetti alla carbonara, spaghetti alla vongole, cacio e pepe og spaghetti alla bolognese.

Ordet spagetti kommer av italienske spago, som betyr streng. Man regner dette som en av de eldste pastatypene, den arabiske geografen al-Idrisi beskrev «strengeformet pasta» på Sicilia i 1154. Spagetti ble svært populært i Italia på 1800-tallet, da nye maskiner gjorde det mulig med masseproduksjon. Tykkelsen på spagetti kan variere, spaghettini er litt tynnere, mens spaghettoni er litt tykkere.

I populærkulturen ble spagetti udødeliggjort i Walt Disneys animasjonsfilm Lady og Landstrykeren (1955). Spagetti var også temaet for en legendarisk aprilspøk fra britiske BBC i 1957, der en tv-reportasje viste innhøstingen av fersk spagetti fra blomstrende frukttrær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg