Tagliatelle
Av .

Tagliatelle er en italiensk pastatype laget av durumhvete og egg, og er formet som lange, smale pastabånd. Pastaen kokes i lettsaltet vann og serveres gjerne med kraftige kjøtt- eller ostesauser.

Faktaboks

Uttale
taljatˈelle

Oppskriften på tagliatelle er ett egg per 100 gram durumhvete, med en klype salt. Deigen kjevles flat, deretter skjæres lange bånd med kniv (tagliare betyr å kutte), for så å rulles til små nøster. Pastadeigen blandes ofte med spinat, som gir tagliatellen grønnfarge.

Tagliatelle har sin opprinnelse i regionen Emilia-Romagna i Nord-Italia, der dette var en alminnelig hverdagsrett allerede på 1800-tallet. Regionhovedstaden Bologna har tatt et særlig eierskap til denne pastatypen, og byens handelskammer har stilt ut en tagliatellemodell i rent gull. Gulltagliatellen viser de korrekte målene, 7 mm bred i tørket tilstand, 8 mm når den er kokt. Målene oppfattes nok som veiledende, da tagliatelle man får kjøpt i butikken som regel er noe smalere enn dette.

Tagliatelle er svært populært verden over, og den kanskje mest kjente retten er tagliatelle bolognese, der pastaen serveres med en tomatbasert okseragu. I Norge kalles tagliatelle ofte for båndspagetti.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg