Vermicelli
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Vermicelli er en type italiensk pasta laget av durumhvete og egg. Navnet betyr «små ormer», og formen ligner på spagetti. Pastaen kokes i lettsaltet vann og serveres som primi piatti (første hovedrett).

Faktaboks

Uttale
vermitsjˈɛlli
Etymologi
fra italiensk vermicelli, grunnbetydning ‘småormer’, flertall av vermicello ‘liten orm’

Tykkelsen på vermicelli er gjenstand for diskusjoner. I Italia er vermicelli litt tykkere enn spagetti, men i USA er den derimot tynnere, uten at det finnes noen gode forklaringer på hvorfor det har blitt slik. Dette handler om differanser på noen tidels millimeter, så diskusjonen har mer prinsipiell enn praktisk betydning.

Vermicelli brukes i mange oppskrifter, særlig i den sørlige delen av Italia. Vermicelli di scammaro fra Napoli inneholder rosiner, kapers, ansjos og oliven. Vermicelli alla vesuviana er oppkalt etter vulkanen Vesuv, og ikke uventet inngår det chili i oppskriften. Vermicelli col baccalà kommer fra Salento i regionen Apulia og har klippfisk som hovedingrediens.

Historikk

Lang pasta
Av .

Vermicelli er en av de eldste pastatypene, og den arabiske geografen al-Idrisi, som bodde på Sicilia, nevner 'strengeformet pasta' allerede i 1154. Første gang vermicelli står i en kokebok er i 1450, i Libro de arte coquinaria (The Art of Cooking) av Martino de Rossi. Pastaprodusenter i Napoli ble tidligere kalt vermicellari.

I andre matkulturer

I Sørøst-Asia finnes en variant av vermicelli som lages av ris. Ris-vermicelli, også kalt risnudler, inngår i supper, wokretter og salater. Dette er en vanlig ingrediens i det asiatiske kjøkkenet, i land som Kina, Indonesia, Malaysia, Filippinene, Myanmar og Vietnam.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg