Giovanni Boccaccio, malt av Andrea del Castagno på 1400-tallet. Sant'Apollonia-klosteret i Firenze

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dekameronen er en novellesamling skrevet av Giovanni Boccaccio og utgitt i 1353. Il Decamerone regnes som et av mesterstykkene i verdenslitteraturen og en av de første novellesamlingene i europeisk tradisjon.

Faktaboks

Uttale
decamerˈone
Forfatter
10832053

Novellesamlingen består av 100 noveller med en felles ramme : I 1348 flykter sju unge, fornemme damer og tre unge, fornemme herrer fra Firenze, som er hjemsøkt av pesten (svartedauden). De slår seg ned i en herskapsvilla i nærheten, hvor de daglig samles (i løpet av 10 dager, derav navnet Decamerone, av gresk 'ti' og 'dag') og korter tiden med å fortelle hverandre historier.

Emnene er for en stor del lånt, blant annet fra de franske «fabliaux», men Boccaccio har gitt dem den kunstneriske utformingen. Novellene utmerker seg ved stor friskhet og naturlighet. De er av svært forskjellig art, tragiske, rørende, komiske og erotiske tidsbilder og menneskeskildringer både fra de høyere kretser og fremfor alt fra folkets brede lag. Fremstillingen er ofte preget av dyp humor eller skarp ironi, som særlig går ut over geistligheten.

Mens Dante Alighieris kjente diktverk kalles Den guddommelige komedie, kalles Dekameronen gjerne «den menneskelige komedie». Verket bryter med de tradisjonelle fortellingene fra middelalderen ved at det er en ny samfunnsklasse som gjør seg gjeldende: Boccaccios helter kommer fra det dynamiske og rappkjeftede byorgerskapet og gjør narr av geistlighetens og føydaladelens gammelmodige levesett. De har et humanistisk livssyn og større tiltro til menneskenes muligheter for å skape et lykkelig liv enn til høyere makters forsyn. Og borgerskapets språk er folkespråket, det vil si italiensk, i motsetning til kirkens språk, som var latin.

Dekameronen regnes som et av mesterstykkene i verdenslitteraturen og en av de første novellesamlingene i europeisk tradisjon. Verket er elegant komponert, og språket ble et ideal for italiensk prosa i flere århundrer. Novellene ble oversatt til de fleste europeiske språk og har inspirert diktere som Geoffrey Chaucer, William Shakespeare, Molière og Gotthold Ephraim Lessing. En fullstendig norsk oversettelse, Dekameronen, ved Magnus Ulleland, ble utgitt i tre bind 1969–1971.

Pier Paolo Pasolini laget 1971 en italiensk filmversjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Klem, Lone: Eksistens og form, 1982, isbn 87-00-54232-6
  • Ulleland, Magnus: Giovanni Boccaccio: humanist og sogeforteljar, 1972, isbn 82-521-0057-0

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg