Makaroni

Makaroni er en type italiensk pasta laget av durumhvete, formet som små, bøyde rør. Pastaen kokes i lettsaltet vann, og serveres som oftest med tomat- eller ostesaus, eller i supper og stuinger.

Faktaboks

Uttale
makarˈoni
Etymologi
italiensk, flertall av ‘makron’

Makaroni kalles maccheroniitaliensk, men de kalles også gomito, det italienske ordet for albue, som viser til formen på pastaen. Man kan lage fersk makaroni ved å rulle biter av fersk pasta rundt en tynn pinne, for så raskt å fjerne pinnen og kutte pastaen i ønsket lengde, men som regel kjøpes makaroni ferdig tørket. Lengden og formen kan variere, men som regel er en makaroni en til to centimeter lang. Dette er en pastatype som er mer populær utenfor Italias grenser enn i Italia.

Historie

Makaroni er en av de eldste pastatypene, og omtales i Martino di Rossis kokebok Libro de Arte Coquinaria i 1450. Makerouns omtales dessuten i den engelske kokeboken The Forme of Cury fra 1390, i en oppskrift som har store likhetstrekk med den senere amerikanske klassikeren macaroni and cheese.

Macaroni var ellers et slanguttrykk i 1700-tallets England, brukt om en dandy, som var en nedlatende betegnelse på motebevisste, unge menn. Dette var sannsynligvis fordi makaroni hadde blitt et symbol på datidens trendy matretter, med røtter fra fjerne himmelstrøk.

Makaroni i USA

Verdens mest kjente makaronirett er nevnte macaroni and cheese, gjerne kalt «mac'n cheese», der pastaen blandes med en mild ostesaus. Dette er ikke en rett som inngår i det italienske kjøkkenet, men er en favoritt i den engelsktalende delen av verden, spesielt USA.

Ingen vet nøyaktig når makaroni kom til USA, heller ikke hvordan «mac'n cheese» oppstod, men den amerikanske presidenten Thomas Jefferson fortjener litt av æren. Jefferson ble introdusert for pasta da han var amerikansk utsending i Frankrike, og det er veldokumentert at han i 1787 skrev en detaljert beskrivelse av makaroniproduksjon etter en reise til Napoli. Da Jefferson vendte hjem til USA, var det med en makaronimaskin i bagasjen, og da han senere ble president, serverte han macaroni pie under en offisiell middag i 1802.

Makaroni i Norge

I Norge er makaroni populært, ofte som alternativ til poteter. Makaroni blir brukt som ingrediens i fiskegrateng, i tomatsuppe og i melkesuppe (norsk tradisjonsrett, en søtlig velling), og ikke minst er det en favorittråvare blant barn.

Makaroni nevnes i norske kokebøker allerede på 1800-tallet, som i Karen Dorothea Bangs Fuldstændig norsk kogebog fra 1835. Kokebokforfatter Henriette Schønberg Erken hadde flere makaronioppskrifter i kvinnebladet Urd mot slutten av 1800-tallet, og hele 14 oppskrifter med makaroni i Stor kokebok (1915). Den Norske Næringsmiddelfabrikk, på folkemunne kalt Makaronifabrikken, åpnet på Skøyen i Oslo i 1918, og med merkevaren Sopps ble makaroni en etablert del av det norske kostholdet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg