Lasagne
Lasagne alla bolognese kalles også lasagne al forno og er verdens mest populære lasagne.

Lasagne er en italiensk pastatype laget av durumhvete, formet som store, rektangulære plater. Platene legges lagvis med saus, kjøtt eller grønnsaker og stekes i ovnen i ildfast form.

Faktaboks

Uttale

las'anjə

Det finnes en rekke versjoner av lasagne i Italia. Den mest kjente, lasagne alla bolognese, kommer fra regionen Emilia-Romagna. Denne er svært populær, står på menyen i de fleste italienske restauranter over hele verden og går også under navnet lasagne al forno. I denne retten legges lasagneplater lagvis med tomatbasert kjøttragu og hvit saus, og gratineres med revet parmesan.

Andre italienske versjoner av lasagne:

Historie

Historikere mener forløperen til lasagne kommer fra det gamle Hellas, der man 800 fvt hadde en type flat pasta, laganon, en rett som romerne etter hvert adopterte. Med tiden ble navnet endret til lasagne, som nevnes i skriftlige kilder allerede på 1200-tallet.

Det man gjerne forbinder med lasagne i dag, med tomatsaus, er av nyere dato, ettersom tomater ikke ble vanlig i det italienske kjøkkenet før på 1800-tallet.

Lasagne har dype røtter i den italienske matkulturen. Derfor vakte det oppsikt da britiske historikere i 2003 forsøkte å ta eierskap til lasagne, ved å vise til en oppskrift i kokeboken The Forme of Cury fra 1390, fra Richard 2.s hoff.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg