Ravioli

Hjemmelaget ravioli

Ravioli er en italiensk rett som består av små puter av pasta fylt med kjøtt, sopp, sjømat, grønnsaker eller ost. Ravioli serveres varm, som regel med en saus eller i en suppe, eller med revet parmesan.

Faktaboks

Uttale
-ˈåli
Etymologi
italiensk, av riavvolgere, ‘å pakke inn’.

Ravioli lages ved å kjevle en tynn pastadeig, så legges en teskje ønsket fyll oppå, før et nytt lag tynn pastadeig legges oppå der igjen. Deretter stikker man ut raviolien, cirka 4x4 centimeter i størrelse, slik at fyllet ligger i midten. De to pastaplatene presses sammen langs kantene, slik at ikke fyllet siver ut. Raviolien kokes i lettsaltet vann i to–tre minutter, før den serveres. I et klassisk italiensk måltid serveres dette som primi piatti (første hovedrett).

Ravioli regnes som en av Italias tradisjonsretter. Den nevnes allerede i en veneziansk kokebok fra 1300-tallet, Libro per cuoco, og i Dekameronen fra 1353. I 1549 skal Bartolomeo Scappi (1500–1577), forfatter av verdens første illustrerte kokebok og kjøkkensjef i Vatikanet under seks paver, ha servert ravioli under konklaven i Vatikanet.

Varianter av ravioli finnes også i andre matkulturer, som i det tyrkiske og jødiske kjøkkenet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg