spinat

Spinat

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Spinat er en ettårig, 20–30 centimeter høy grønnsakplante i amarantfamilien, med rosettstilte, glatte, kjøttfulle blad som brukes rå i salater eller til stuing og suppe. Den kan også stekes, gratineres og smørdampes.

Faktaboks

Uttale
spinˈat
Også kjent som
Spinacia oleracea

Det finnes både hann-, hunn- og tvekjønnede individer, og hunnplanten er mest verdifull. Spinat er kravfull med hensyn til jord og gjødsling, men rasktvoksende, og kan bli høsteferdig på 4–6 uker. Den går lett i frøstokk i den lyseste årstiden, siden det er en langdagsplante. Spinat kan dyrkes over hele landet.

Næringsinnhold

Spinat er en næringsrik grønnsak med høyt innhold både av jern (2 milligram/100 gram) og betakaroten (4100 μgram/100 gram). Den inneholder også oksalsyre. Spinat inneholder ellers cirka 46 milligram vitamin C, 500 milligram kalium, 2 gram kostfiber, 90 % vann, 0,5 gram fett og 79 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg