Spinat

Anon. Begrenset gjenbruk

Spinat, ettårig, 20–30 cm høy grønnsakplante i amarantfamilien med rosettstilte, glatte, kjøttfulle blad som brukes rå i salater eller til stuing og suppe. Kan også stekes, gratineres og smørdampes.

Det finnes både hann-, hunn- og tvekjønnede individer; hunnplanten er mest verdifull. Spinat er kravfull med hensyn til jord og gjødsling, men rasktvoksende, og kan bli høsteferdig på 4–6 uker. Den går lett i frøstokk i den lyseste årstid (langdagsplante). Den kan dyrkes over hele landet.

Spinat er en næringsrik grønnsak med høyt innhold både av jern (2 mg/100 g) og betakaroten (4100 μgram/100 g). Inneholder også oksalsyre. Spinat inneholder ellers ca. 46 mg vitamin C, 500 mg kalium, 2 g kostfiber, 90 % vann, 0,5 g fett og 79 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.