Spinat

Anon. Begrenset gjenbruk

Spinat, ettårig, 20–30 cm høy grønnsakplante i amarantfamilien med rosettstilte, glatte, kjøttfulle blad som brukes rå i salater eller til stuing og suppe. Kan også stekes, gratineres og smørdampes.

Det finnes både hann-, hunn- og tvekjønnede individer; hunnplanten er mest verdifull. Spinat er kravfull med hensyn til jord og gjødsling, men rasktvoksende, og kan bli høsteferdig på 4–6 uker. Den går lett i frøstokk i den lyseste årstid (langdagsplante). Den kan dyrkes over hele landet.

Spinat er en næringsrik grønnsak med høyt innhold både av jern (2 mg/100 g) og betakaroten (4100 μgram/100 g). Inneholder også oksalsyre. Spinat inneholder ellers ca. 46 mg vitamin C, 500 mg kalium, 2 g kostfiber, 90 % vann, 0,5 g fett og 79 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.