spinat

Spinat

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Spinat, ettårig, 20–30 cm høy grønnsakplante i amarantfamilien med rosettstilte, glatte, kjøttfulle blad som brukes rå i salater eller til stuing og suppe. Kan også stekes, gratineres og smørdampes.

Faktaboks

Uttale
spinˈat
Også kjent som
Spinacia oleracea

Det finnes både hann-, hunn- og tvekjønnede individer; hunnplanten er mest verdifull. Spinat er kravfull med hensyn til jord og gjødsling, men rasktvoksende, og kan bli høsteferdig på 4–6 uker. Den går lett i frøstokk i den lyseste årstid (langdagsplante). Den kan dyrkes over hele landet.

Spinat er en næringsrik grønnsak med høyt innhold både av jern (2 mg/100 g) og betakaroten (4100 μgram/100 g). Inneholder også oksalsyre. Spinat inneholder ellers ca. 46 mg vitamin C, 500 mg kalium, 2 g kostfiber, 90 % vann, 0,5 g fett og 79 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg