Pasta penne
Penne er rørformet pasta som er kuttet på skrå

Penne er en type italiensk pasta laget av durumhvete, formet som hule rør og kuttet på skrå. Pastaen kokes i lettsaltet vann til al dente, cirka 10–12 minutter, og serveres varm som primi piatti (første hovedrett), som regel blandet med en saus. Penne serveres også kald i salater.

Faktaboks

Etymologi
italiensk ‘penn, fjær’

Ordet penne spiller på utseendet, der den skråkuttede pastaen minner om en gammeldags pennesplitt, penna på italiensk. Pastaen er cirka fem centimeter lang, og det store hulrommet gjør at en saus lett finner veien inn i røret. Penne kommer i glatt og riflet utgave. Riflet penne kalles penne rigate, og riflene gjør at sausen kleber seg til pastaen.

Penne er svært populært i den sørlige delen av Italia. Den mest kjente oppskriften er Penne arrabbiata, der pastaen serveres med en tomatsaus. Arrabbiata betyr sint, og sausen er da også hissig krydret med hvitløk og chili. Denne retten ble svært populær i Roma på 1950- og 60-tallet, og er foreviget i filmen Etegildet (1973) av Marco Ferreri.

Opprinnelsen av penne dateres til 11. mars 1865. Da tok pastaprodusenten Giovanni Battista Capurro fra Genova i Liguria patent på en maskin som kunne lage og kutte rørformet pasta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg