Hvite nudler
Thailand

I det thailandske kjøkken brukes flere forskjellige typer nudler. Her tørkes nudler i friluft. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Nudler er en matvare laget av ulike typer mel: hvete, bokhvete eller ris. En viktig del av kostholdet over store deler av verden, særlig i Asia, der det produseres en rekke forskjellige varianter. I motsetning til pasta produseres hvetenudler av vanlig brødhvete som blandes med vann og salt til en deig som valses ut og kuttes i ønsket lengde.

Faktaboks

Uttale
nˈudler
Etymologi
av tysk, ukjent opprinnelse

Hvetenudler produseres i to hovedtyper: hvite salte nudler som særlig brukes i Japan, Korea og Nord-Kina, og gule alkaliske nudler som brukes i Malaysia, Singapore, Indonesia, Thailand, Taiwan, Hongkong, Sør-Kina og Japan. Nudlene blir omsatt både ferske, kokte (våte) eller tørket på forskjellige måter og med ulik grad av forkoking som «hurtignudler», til bruk i for eksempel supper.

Tidligere ble begrepet nudler i Norge mest brukt om pasta (makaroni) i form av små figurer, stjerner og lignende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg