Olivenolje er olje som utvinnes av fruktene fra oliventreet (oljetreet), Olea europaea. Den er som oftest lys gul av farge, men kan også ha et grønt skjær på grunn av innhold av klorofyll. Den beste olivenolje fås vanligvis fra Frankrike (provenceolje) og Italia. Den fineste kvaliteten (jomfruolje, «vierge», «extra virgin») får man ved kaldpressing av frukten. Ved sterkere utpressing og ved ekstraksjon får man underordnede kvaliteter (bomolje). Olivenolje, som hører til de ikke-tørrende oljer, består vesentlig av glyserolester av oljesyre, olein (80–85 prosent), dessuten palmitin-, arachidin- og linolsyre. Den beste olivenoljen er blant de dyreste planteoljene og brukes som næringsmiddel (matolje, hermetikkolje, salatolje) og i medisinen. De simplere sortene brukes blant annet til fremstilling av såpe. Olivenolje kan forfalskes ved tilsetning av billigere oljer.