Olivenolje. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

olivenolje

Olivenolje er olje som utvinnes av fruktene fra oliventreet. Den er som oftest lys gul av farge, men kan også ha et grønt skjær på grunn av innhold av klorofyll.
.

Artikkelstart

Olivenolje er olje som utvinnes av fruktene fra oliventreet (oljetreet), Olea europaea. Den er som oftest lys gul av farge, men kan også ha et grønt skjær på grunn av innhold av klorofyll. Den beste olivenoljen fås vanligvis fra Frankrike (provenceolje) og Italia.

Faktaboks

Uttale
olˈivenolje

Den fineste kvaliteten (jomfruolje, «vierge», «extra virgin») får man ved kaldpressing av frukten. Ved sterkere utpressing og ved ekstraksjon får man underordnede kvaliteter (bomolje). Olivenolje hører til de ikke-tørrende oljene. Den består hovedsakelig av glyserolester av oljesyre (80–85 prosent), dessuten palmitin-, arachidin- og linolsyre.

Den beste olivenoljen er blant de dyreste planteoljene og brukes som næringsmiddel (matolje, hermetikkolje, salatolje) og i medisinen. De mindre gode oljene brukes blant annet til fremstilling av såpe. Olivenolje kan forfalskes ved tilsetning av billigere oljer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg