Olivenolje, olje som utvinnes av fruktene av oliventreet (oljetreet), Olea europaea. Den er som oftest lys gul av farge, men kan også ha et grønt skjær pga. innhold av klorofyll. Den beste olivenolje fås vanligvis fra Frankrike (provenceolje) og Italia. Den fineste kvaliteten (jomfruolje, «vierge», «extra virgin») får man ved kaldpressing av frukten. Ved sterkere utpressing og ved ekstraksjon får man underordnede kvaliteter (bomolje). Olivenolje, som hører til de ikke-tørrende oljer, består vesentlig av glyserolester av oljesyre, olein (80–85 %), dessuten palmitin-, arachidin- og linolsyre. Den beste olivenoljen er blant de dyreste planteoljene og brukes som næringsmiddel (matolje, hermetikkolje, salatolje) og i medisinen. De simplere sortene brukes bl.a. til fremstilling av såpe. Olivenolje kan forfalskes ved tilsetning av billigere oljer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.