Ricotta i form for avrenning.

Ricotta er et mykt, kremete, ostelignende produkt som lages av myse og kommer fra Italia. Fordi ostemassen tas ut før mysen kokes opp, blir den ikke definert som ost.

Faktaboks

Uttale
rikˈotta

Ricotta har vært kjent siden oldtiden og lages over hele Italia. I nord lages den mest av myse fra kumelk, i sør mest fra sau. Også myse fra geitemelk brukes, eller en blanding av ulike melketyper.

Fremstilling

Mysen varmes opp til den når 85 til 90 grader. Proteinet i mysen koagulerer og flyter opp, og dette samles i spesielle ricottakurver hvor de står og renner av til neste dag. Ricottaen er da klar til å spises.

Man kan også tilsette litt melk og/eller eddik under tilvirkningen for å få et større utbytte. Denne tilsettingen skjer i så fall ved cirka 60 grader. Eddiktilsetning er imidlertid forbudt for flere produkter med merkebetegnelse. Et eksempel på dette er Ricotta Romana DOP, som blir fremstilt av myse fra produksjonen av Pecorino Romano.

Bruk

Ricotta brukes i en rekke retter: gryteretter, i brød, pasta, lasagne, pizza, desserter, kaker, blandet med frukt eller tilsatt urter som pålegg. Den spises også ofte naturell, med litt honning og kanel.

Fettinnholdet er lavt; fire til ti prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg