ricotta

Ricotta i form for avrenning.

Ricotta er et ostelignende meieriprodukt som tilvirkes av myse og kommer fra Italia. Fordi ostemassen tas ut før mysen kokes opp, blir den ikke definert som ost.

Faktaboks

Uttale
rikˈotta

Ricotta har vært kjent siden oldtiden og lages over hele Italia; i nord mest av myse fra kumelk, i sør mest fra sau. Også myse fra geitemelk brukes, eller en blanding av ulike melketyper.

Tilvirkning

Mysen varmes opp til den når 85 til 90 grader, og eggehvit­estoffene som da flyter opp, samles i spesielle ricottakurver hvor de står og renner av til neste dag. Ricot­taen er da klar til å spises.

Det kan også tilsettes litt melk og/eller eddik under tilvirkningen for å få et større utbytte. Denne tilsettingen skjer i så fall ved cirka 60 grader. Eddiktilsetning er imidlertid forbudt for flere produkter med merkebetegnelse. Et eksempel på dette er Ricotta Romana DOP, som blir tilvirket av myse fra produksjonen av Pecorino Romano.

Bruk

Italienske kokker bruker ricotta i en rekke retter: gry­teretter, i brød, pasta, lasagne, pizza, desserter, kaker, blandet med frukt eller tilsatt urter som pålegg. Den spises også ofte naturell, med litt honning og kanel.

Fettinnholdet er lavt; fire til ti prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg