Tortellini

Tortellini er en type fylt pasta formet som små ringer. De fylles med for eksempel ost og urter, spinat eller kjøtt. I et italiensk måltid serveres tortellini som primi piatti (første hovedrett).

Faktaboks

Uttale
tortellˈini
Etymologi
italiensk, kommer av tortello, som igjen kommer av torta, som betyr kake.

Tilberedelse

Tortellini lages ved å kjevle pastadeig tynt og stikke ut små firkanter. Midt i firkanten legges fyllet, og pastaen brettes over, slik at man får en trekant. Hjørnene på trekanten legges mot hverandre og klemmes godt sammen, slik at pastaen ser ut som en ring. Den kokes i lettsaltet vann. Denne pastatypen er ganske liten; hvis man lager den litt større, får man en tortelloni.

Historikk

Tortellini kommer fra regionen Emilia-Romagna og er blant tradisjonsrettene i dette området. En klassisk versjon, som gjerne serveres til jul, er tortellini in brodo. Her fylles pastaen med en blanding av smørstekt svinekjøtt, parmaskinke, mortadella, parmesan, egg og muskat, og serveres i kjøttkraft. Foreningen La Confraternita del Tortellino i Bologna ble grunnlagt i 1965 og eksisterer ene og alene for å ta vare på denne tradisjonsretten, som man hevder stammer fra middelalderen.

Dokumenter nevner tortellini allerede på 1100-tallet, men den eldste kjente oppskriften er fra 1570, i kokeboken til Bartolomeo Scappi, en av datidens store kjøkkensjefer.

Myter

Venus' fødsel

Ifølge en myte er tortellini formet etter Venus' navle.

Av .

Historien bak tortellini er vag, men myten er til gjengjeld fargerik. Kjærlighetsgudinnen Venus skulle overnatte på et vertshus i Emilia-Romagna. Vertshuseieren var betatt av hennes skjønnhet, dristet seg til å kikke gjennom nøkkelhullet, men fikk bare øye på gudinnens navle. Dette inspirerte ham til å forme en modell av Venus’ navle av pastadeig, og den første tortellini var skapt. Ifølge myten foregikk dette i landsbyen Castelfranco Emilia, og hver september arrangeres det her en tortellinifestival.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg