kitsch

Nipshunder
Mye nips er kitsch.
Kitsch

Det finnes en rekke populære motiver innen såkalt rammeforretnings-kunst. Noen av de mest kjente er kanskje Elg i solnedgang, Den gamle fisker, Gråtende barn og Sigøynerkvinne. De fleste motivene er kjent i flere versjoner, her er avbildet en versjon av Sigøynerkvinne. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /KF-arkiv ※.

Kitsch er en betegnelse på kunstlignende gjenstander med lav kunstnerisk verdi, gjerne slike som er produsert med tanke på et massemarked. Uttrykket oppstod trolig blant Münchens kunsthandlere på 1800-tallet som betegnelse på billige kunstgjenstander.

Faktaboks

Etymologi
tysk, av ‘selge billig’, eller av tysk dialekt ‘smøre, fuske’, eventuelt av engelsk sketch, ‘skisse’

Kitsch-gjenstander ansees gjerne å mangle originalitet og oppriktighet og spille på følelser som sentimentalitet og patos. Det kan omfatte alt fra Mikke Mus-telefoner og plastikkmadonnaer til kopier av Eiffeltårnet og nipshunder. Populære malerimotiver har vært sigøynerkvinne, gammel fisker og gråtende barn.

I norsk kunstsammenheng har kitsch-begrepet fått en spesiell betydning ettersom Odd Nerdrum i 1990-årene begynte å kalle sin figurative kunst for kitsch og omtale seg selv som kitsch-maler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rolness, Kjetil: Vulgær og vidunderlig: En studie i utsøkt dårlig smak, 1992, isbn 82-03-16402-1, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg