kitsch

Mye nips er kitsch.

Det finnes en rekke populære motiver innen såkalt rammeforretnings-kunst. Noen av de mest kjente er kanskje Elg i solnedgang, Den gamle fisker, Gråtende barn og Sigøynerkvinne. De fleste motivene er kjent i flere versjoner, her er avbildet en versjon av Sigøynerkvinne. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Kitsch, betegnelse på kunstlignende gjenstander med lav kunstnerisk verdi, gjerne slike som er produsert med tanke på et massemarked. Uttrykket oppstod trolig blant Münchens kunsthandlere på 1800-tallet som betegnelse på billige kunstgjenstander.

Faktaboks

Etymologi
tysk, av ‘selge billig’, eller av tysk dialekt ‘smøre, fuske’, eventuelt av engelsk sketch, ‘skisse’

Kitsch-gjenstander ansees gjerne å mangle originalitet og oppriktighet, og spille på følelser som sentimentalitet og patos. Det kan omfatte alt fra Mikke Mus-telefoner og plastikkmadonnaer til kopier av Eiffeltårnet og nipshunder. Populære malerimotiver har vært sigøynerkvinne, gammel fisker og gråtende barn.

I norsk kunstsammenheng har kitsch-begrepet fått en spesiell betydning ettersom Odd Nerdrum i 1990-årene begynte å kalle sin figurative kunst for kitsch og omtale seg selv som kitsch-maler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rolness, Kjetil: Vulgær og vidunderlig: En studie i utsøkt dårlig smak, 1992, isbn 82-03-16402-1, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg