Nipshunder
Mye nips er kitsch.

Porselensfigur, høyde 13 cm., produsert i Kina, cirka 1950-1969. Denne kitsch-gjenstanden er masseprodusert og kommersiell, men appellerer til en folkelig og sentimental smak, som til en viss grad etterligner 1700-tallets produksjon av nipsfigurer i porselen.

Telemark Museum, Digitalt Museum.
Lisens: CC BY ND 4.0

Gillo Dorfles, Kitsch. The World of Bad Taste, utgave 1969.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kitsch er en betegnelse som blir benyttet for å karakterisere masseproduserte kunstgjenstander, møbler og kunsthåndverk.

Faktaboks

Etymologi

fra tysk Kitsch, til verkitschen ‘selge billig’

Også kjent som

kitsj

Kitsch har å gjøre med gjenstandenes stil, motiv og materialer. Preget av kitsch kan for eksempelvis vise seg i små pyntegjenstander, kalt nips, og i møbler og kunsthåndverk som etterligner historiske stilarter på en ufullstendig måte.

Betegnelsen kitsch oppstod blant Münchens kunst- og auksjonsfirmaer på 1870-tallet.

Utbredelse og kjennetegn

I dag mener mange at betegnelsen kitsch favner et bredt felt av gjenstander og aktiviteter. Alt fra kunstgjenstander, møbler, kunsthåndverk, mote og fotografi til populærmusikk, litteratur, film, underholdning og sosiale medier kan falle inn under betegnelsen kitsch.

Det blir hevdet at kitsch spiller på sentimentale følelser og flørter med det vulgære. Et annet kjennetegn, som ofte nevnes, er at kitsch uttrykker seg i klisjeer og mangler selvstendig originalitet.

Uansett hvilke kjennetegn man tilskriver kitsch, kan det være rimelig å si at kitsch vanligvis tilhører den kommersielle populærkulturen.

Clement Greenberg

I essayet «Avantgarde og kitsch» fra 1939 legger den sentrale amerikanske kunstkritikeren Clement Greenberg vekt på at kitsch blir produsert mekanisk. Han definerer kitsch på denne måten:

«Sant nok – samtidig med at avantgarden kom inn på skueplassen, viste det seg et annet nytt kulturfenomen i det industrielle Vesten: det fenomenet tyskerne har gitt det vidunderlige navnet kitsch: populær, kommersiell kunst og litteratur med sine grelle farger, ukebladforsider, illustrasjoner, reklameplakater, kioskromaner, tegneserier, slagermusikk og steppedans, Hollywood-filmer osv., osv.»

Greenberg mente at kitsch burde bekjempes, siden kitsch truer med å ta følelsesmessig kontroll over befolkningen.

Greenbergs negative holdning til kitsch og populærkultur i det hele tatt blir i dag ofte oppfattet som elitær og finkulturell.

Postmoderne kunst

Antinoos, utført i malt porselen av Olga Tobreluts (født 1970), datert 2005. Portretthodet er en postmoderne variant som utnytter og spiller på antikkens mange fremstillinger av denne mannen.

.
Lisens: CC BY SA 4.0

«Dårlig smak» (på engelsk «bad taste»), det vil si stil, fremtoning eller oppførsel som med vilje bryter med det som vanligvis blir forstått som «god smak», blanding av sjangrer og uklare grenser mellom finkultur og massekultur er typisk for postmodernismen.

Postmodernismens kunst oppløser skillet mellom populærkultur og finkultur. Derfor har postmodernismens kunst mange tangeringspunkter med kitsch.

Ironi er et typisk kjennetegn ved postmoderne kunst og den postmoderne holdning til kitsch.

Koons, Jeff

Portrettskulptur av Michael Jackson med kjæledyret, apen Bubbles, glasert porselen, utført av Jeff Koons 1988, ytre mål 107 x 179 x 82 cm. Som postmoderne kitsch blander denne skulpturen elementer fra populærkulturen med det vulgære og kommersielle.

Koons, Jeff
Av /Astrup Fearnley Museet.

Odd Nerdrum

Kitsch

Grensen mellom kitsch og fiduskunst er flytende. Bildet av "sigøynerkvinnen" er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /KF-arkiv ※.
Uten tittel, litografi på papir, utført av Bjørn Ransve og Erik Solheim (trykker), 2013. Eksempel på postmoderne kitsch (erotika).
/Nasjonalmuseet, Oslo.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Siden slutten av 1990-årene har den norske kunstneren Odd Nerdrum benyttet kitsch som kritisk begrep rettet mot abstrakt kunst, nonfigurativ kunst og modernismen. Han legger vekt på figurasjon og motiver som forteller en historie, ofte med støtte i symboler og allegorier. Nerdrum omtaler sine malerier som kitsch, og kaller seg selv kitschmaler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Greenberg, Clement (2004). Den modernistiske kunsten. Oslo: Pax Forlag
  • Rolness, Kjetil (1992). Vulgær og vidunderlig. En studie i utsøkt dårlig smak. Oslo: H. Aschehoug
  • Stern, Jane & Michael (1990). The Encyclopedia of Bad Taste. New York: HarperCollins Publishers

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg