Vulgær betyr ukultivert eller simpel. Noe som er vulgært, preges av manglende dannelse eller dårlig smak.

Faktaboks

Uttale
vulgˈær
Etymologi
fra latin vulgaris ‘allmenn, hverdagslig’, avledet av vulgus ‘den store mengde, massen’

Vulgær betyr også grov, plump eller drøy og beskriver noe som hentyder til kjønnsliv eller avføring. For eksempel kan en vits være vulgær.

Grunnbetydningen av vulgær er ordinær eller folkelig eller brukes for å beskrive noe som benyttes av eller er vanlig for folk flest. Slik var vulgærlatin den latinen som ble talt av det brede lag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Trond Gundersen

Opprinnlig ble ordet brukt av overklassen for å beskrive " vanlige " folk. Dermed har vel ordet blitt tilpasset en annen betydning i dag, men enkelte eldre oedbøker vil man finne definisjonen : vanlig, som et av alternativene til betydningen.

svarte Georg Kjøll

Hei! Takk for fint innspill og beklager sent svar. Du har rett i at den nedsettende betydningen av 'vulgær' på norsk nok er avledet av det originale 'masse' via det polyseme ordet som betyr 'vanlig'. Jeg har dermed lagt dette til i feltet om etymologi, slik at denne interessante koblingen også kommer med i artikkelteksten.Det hadde forøvrig vært spennende å vite hvordan prosessen som førte til at et verdinøytralt ord som 'vanlig' tilegnet seg en så negativ kvalitet som den har i dag på norsk og andre språk. Jamfør også andre uttrykk som 'den gemene hop'. Med vennlig hilsen,Georg KjøllRedaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg