vulgær

Artikkelstart

Vulgær betyr ukultivert eller simpel. Noe som er vulgært, preges av manglende dannelse eller dårlig smak.

Faktaboks

Uttale
vulgˈær
Etymologi

fra latin vulgaris 'allmenn, hverdagslig', avledet av vulgus, ‘den store mengde, massen’

Vulgær betyr grov eller drøy og beskriver noe som hentyder til kjønnsliv eller avføring. For eksempel kan en vits være vulgær.

Vulgær betyr også ordinær eller folkelig eller brukes for å beskrive noe som benyttes av eller er vanlig for folk flest. Se vulgærlatin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Trond Gundersen

Opprinnlig ble ordet brukt av overklassen for å beskrive " vanlige " folk. Dermed har vel ordet blitt tilpasset en annen betydning i dag, men enkelte eldre oedbøker vil man finne definisjonen : vanlig, som et av alternativene til betydningen.

svarte Georg Kjøll

Hei! Takk for fint innspill og beklager sent svar. Du har rett i at den nedsettende betydningen av 'vulgær' på norsk nok er avledet av det originale 'masse' via det polyseme ordet som betyr 'vanlig'. Jeg har dermed lagt dette til i feltet om etymologi, slik at denne interessante koblingen også kommer med i artikkelteksten.Det hadde forøvrig vært spennende å vite hvordan prosessen som førte til at et verdinøytralt ord som 'vanlig' tilegnet seg en så negativ kvalitet som den har i dag på norsk og andre språk. Jamfør også andre uttrykk som 'den gemene hop'. Med vennlig hilsen,Georg KjøllRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg