Hollywood – amerikansk filmindustri

Hollywood, oppnavn på den amerikanske filmindustrien, betegner storproduksjon av (stort sett) underholdningsfilmer for verdensmarkedet.

Den første større filmprodusenten på den amerikanske vestkysten var William N. Selig som etablerte seg i Los Angeles 1907 og åpnet et større studio i 1909. Hollywoods plass i filmhistorien ble innledet med at produsentene Cecil B. De Mille, Jesse Lasky og Samuel Goldwyn etablerte seg her i 1913. Frem til 1920 gjennomgikk filmproduksjonen i Los Angeles-området en eksplosiv utvikling, og selv om de nye selskapene ikke nødvendigvis ble liggende akkurat i den lille forstaden, festet navnet Hollywood seg som synonym for den amerikanske filmbransjen.

I den «klassiske» perioden 1920–50 stod navnet Hollywood for en industriell produksjon av underholdningsfilm som ble effektivt markedsført og distribuert til verdensmarkedet. Produksjonen var i hovedsak organisert som enhver annen industri hvor alle filmens håndverkere, inkludert skuespillere, regissører og manusforfattere, var fast ansatte i et selskap («studio»). De fem største selskapene etter at lydfilmen gjorde sin entré var MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), Paramount, Warner Brothers, Twentieth Century-Fox og RKO (Radio-Keith-Orpheum). I tillegg bør nevnes Universal, Columbia og United Artists. Bare et lite mindretall av de ansatte arbeidet i produksjonen, langt de fleste arbeidet innenfor distribusjonens forgreninger over hele verden og i selskapenes egne kinoer.

Produksjonen, som foregikk i store lydfilmatelierer (sound stages) og på de tilknyttede utendørs opptaksområdene (backlots), var høy – MGM hadde f.eks. en ny film ferdig nesten hver uke. Per 1960 hadde Hollywood produsert ca. 30 000 filmer. Da hadde imidlertid dagens produksjonsmetode overtatt, med uavhengige produsenter som ansetter skuespillere, regissører og manusforfattere på frilansbasis. De gamle selskapene fortsetter å eksistere som distribusjons- og eierselskaper, men eies i dag av store konglomerater. Flere av dem er på utenlandske hender og mye av produksjonskapasiteten brukes til å lage fjernsyn, men bydelen Hollywood har likevel beholdt sin posisjon som den amerikanske filmindustriens administrative sentrum.

Se også USA (film).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.