Gjenstand er i dagligtale det samme som en fysisk ting. I juridisk sammenheng omfatter ordet gjenstand også elektrisk energi eller annen energi. Det fremgår av den nye straffeloven fra 2005. Dette er et eksempel på en legaldefinisjon, der et ord kan ha en noe annen definisjon i juridisk sammenheng enn i vanlig språkbruk.

I den gamle straffeloven fra 1902 var det ingen definisjon av en gjenstand. Straffelovkommisjonen foreslo å utvide ordlydens betydning med at det også omfatter elektrisk energi eller annen energi.

Definisjonen

Gjeldende rett inneholder ingen bestemmelse som definerer hva som omfattes av begrepet gjenstand. Heller ikke Straffelovkommisjonen foreslår noen alminnelig definisjon av hva som regnes som gjenstand. Den nøyer seg med å gi en definisjon som gjør det klart at elektrisk energi og andre energiformer også regnes som gjenstand.

Det var knyttet en viss uklarhet til definisjonen i straffeloven. Derfor fant Justis- og beredskapsdepartementet det hensiktsmessig at det ble klargjort at «gjenstand» omfatter alle energiformer, også de som benyttes til å formidle lyd og bilder. Informasjon i datasystemer og lignende skal fortsatt ikke regnes som gjenstand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg